Получихме информация, че неидентифициран обект е бил засечен от радара

...
Получихме информация, че неидентифициран обект е бил засечен от радара
Коментари Харесай

Полша в бойна готовност заради руска ракета

" Получихме информация, че неидентифициран обект е бил засечен от радара покрай град Хрубешов ", това написа през днешния ден в обществената мрежа " X "  Кшищоф Коморски, губернатор на Люблинска област в Полша. Малко по-късно, в 15:45 ч. българско време, Генералният щаб заяви, че става дума за съветска ракета.

" Всичко сочи, че съветска ракета е навлязла в полското въздушно пространство. Имаме радарно, национално и съюзническо удостоверение за това ", съобщи военачалник Вислав Кукула пред Polsat News. По негови думи ракетата не е паднала на територията на страната, а се е върнала в Украйна. 

По-рано през днешния ден полски медии оповестиха, че неидентифициран въздушен обект от Украйна е навлязъл във въздушното пространство на Полша. Това се е случило по време на най-мащабната съветска нощна офанзива на украинска територия от началото на войната. 

" Тази заран неидентифициран въздушен обект е влезнал във въздушното пространство на Република Полша откъм границата с Украйна и от момента, в който е пресякъл границата до изгубването на сигнала, той е бил следен от радарите на противовъздушната защита на страната ", уточни в изказване оперативното командване в обществената мрежа " X "

" В сходство с използваните процедури оперативният пълководец активизира наличните въоръжени сили и средства, с които разполага ", се споделя още в изказването.

Полша приведе в нараснала подготвеност системите си за противовъздушна защита. Това заяви представителят на Оперативното командване на полските въоръжени сили Яцек Горишевски и посочи, че издирването на обекта, пресякъл въздушната граница на страната, продължава.

Във връзка с случая министър-председателят Доналд Туск се срещна с ръководителите на армията и службите за сигурност към обяд локално време, предава " Ройтерс ". Службите за сигурност, в това число полицията и доброволческата войска, претърсват региона, само че към момента няма изясненост дали обектът е паднал на полска територия. За момента няма и данни за потърпевши.

Припомняме, че през ноември 2022 година заблудена украинска ракета порази полското село Водев в Южна Полша, а случаят породи опасения, че войната в Украйна може да се придвижи през границата.

По-рано тази година в гора покрай село Замошч, до северния град Бидгошч, още веднъж бе открит боен обект, който по-късно бе разпознат като съветска ракета. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР