Получих обаждане от един от ръководителите на кабинетите на лидерите.

...
Получих обаждане от един от ръководителите на кабинетите на лидерите.
Коментари Харесай

„Провал на стратегията“. Украинската фронда започна да „копае“ под Зеленски

„ Получих позвъняване от един от ръководителите на кабинетите на водачите. Те се паникьосват и питат: „ Какво би трябвало да рапортувам на моя водач? Наистина ли сте в задънена улица? Това ли е резултатът, който искахте да постигнете с тази публикация? “ Точно по този начин заместник-началникът на кабинета на Владимир Зеленски Игор Жовква разяснява публикацията на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, която неотдавна излезе в Economist.

В нея, припомняме, господин Залужни е извънредно песимистично надъхан за вероятностите за нанасяне на военно проваляне на Русия със средствата, с които Украйна разполага сега и които се дават от Запада.

Аналогиите с Първата международна война

Генералът е не по-малко песимистично надъхан и за по-нататъшния ход на военните дейности, които получиха позиционен темперамент - също като през Първата международна война. „ Най-големият риск от окопна война на безсилие е, че тя може да се проточи с години и да изтощи украинската страна “, споделя той.

С тези тези на генерала са съгласни и военни специалисти. На линията на прикосновение в действителност се разви позиционна война. Поради същата причина, заради която се развива през Първата международна война - превъзходството на отбранителните средства над нападателните.

През Първата международна война нямаше танкове, тъй че пехотата пое главната тежест на офанзивите, а картечниците и мощните инженерни уреди стопират тези офанзиви. Понякога в офанзива тръгваха до 100 хиляди бойци - и не можеха да пробият фронта, изяснява за ИА Regnum Андрей Клинцевич, шеф на Центъра за проучване на военните и политическите спорове.

„ В момента тежкият пробив в технологията се изравнява с евтини, всеобщо създавани и високоточни оръжия - FPV дронове, непрестанно копаене. Всъщност танкът няма време да стигне до директна огнева позиция - той към този момент е видян от въздуха 20 километра авансово от дрон, след което други дронове идват и го изгарят ", споделя специалистът.

Да, има излаз от обстановката - отбранителните формирания могат да бъдат преодолени с огромни сили и с мощни огневи вреди. Има американска идея за пробив, когато в основното направление на офанзива е належащо да се реализира петнадесеткратно предимство над съперника, изключително в урбанизирана среда. Оперативното съвършенство обаче не е анулирано, щабовете работят.

Въпреки че опцията за илюзия на съперника е намаляла, допустимо е скъсване и допиране на линията на прикосновение с по-нататъшно концентриране на силите в региона. „ Това, което работи, преди всичко, е концентрацията на огнева мощност, когато се нанасят високоточни и други удари по опорни пунктове на врага, като по този метод се разорава отбранителната линия на съперника пред него и едвам по-късно се вкарва пехотата “, продължава Андрей Клинцевич.

Има обаче още един мощен фактор - капацитетът на страните. Както мобилизационни, по този начин и от позиция на опциите на военно-промишления комплекс, кадърен да усили неведнъж размера на създадената техника, с цел да сътвори условия за пробив. И тук украинският капацитет безнадеждно отстъпва на съветския. „ На Киев му липсва главният запас във войната – времето. След 10 години могат да съберат техника и хора, само че след месец-два няма да имат нищо “, продължава Андрей Клинцевич. А Русия ще го има. Вече го има.

Киев е срещу

Властите обаче освен отхвърлят да признаят тезите на Залужни, само че и непосредствено ги опровергават. „ Това не е безизходна обстановка “, сподели самият Зеленски. Упоритостта му в отричането може да се изясни с няколко фактора.

Първо, би трябвало да се дава отговор за сегашния боен неуспех. За опита на така наречен „ лятна атака “, по време на която, както подсказа съветския министър на защитата Сергей Шойгу, са убити 90 хиляди украински бойци, унищожени са 600 танка и 1900 бронирани машини от разнообразни класове. Освен това всички загуби се оказаха напразни: нито прословутият достъп до Крим, нито други съществени достижения не бяха регистрирани.

„ Провалът на обещаната от Украйна тактика за военно предимство изисква търсене на виновните. Тъй като никой не желае да става краен, виждаме опити за абдикиране от отговорност “, изяснява съветският политолог Антон Хашченко пред IA Regnum. Премахнете я и я прехвърлете на някой различен, преди да създадат самия Зеленски отговорен. Разбира се, можете да го придвижите на Запад и даже ще бъде истина.

Вината за неуспеха на „ контранастъплението “ е на Запада: той не даде на Украйна нужните средства за пробив на най-мощната съветска отбранителна линия. Американците имаха вяра, че тези линии могат да бъдат пробити с тежки дивизии за пробив, а главната мощ трябваше да бъдат хеликоптери и самолети. Следват артилерийски удари, последвани от противоминна техника, танкове и едвам по-късно лека пехота. А НАТО трансферира всичко на Украйна за тази атака – с изключение на авиацията. „ Резултатът беше проваляне “, споделя Андрей Клинцевич.

Украинците обаче не могат да упрекват Запада, защото той: а) дава пари; б) дава оръжия и в) е изтощен от самия Зеленски. Предишни опити Съединени американски щати да бъдат упрекнати за неуспеха доведоха до извънредно остри реакции на американски политици против сходни обвинявания.

Следователно Залужни би трябвало да бъде отговорен, още повече че известният украински военачалник последователно се трансформира в „ събирателен пункт “ за политическите съперници на президента.

„ Вътрешната фронда вижда наближаващата точка на бифуркация и употребява интервала на политическа и социална уязвимост на Зеленски, с цел да се самопрезентира пред западните сътрудници и евентуалните си гласоподаватели – като се имат поради хипотетичните избори за държавен глава през идната година “, споделя Антон Хащенко.

Борбата сред жаба и усойница

Освен това Зеленски би трябвало да спре Залужни тук и в този момент. В последна сметка, за жалост на украинския водач, известността на генерала единствено ще пораства.

Първо, заради - колкото и да е необичайно - военните триумфи на съветската войска. Например украинците знаят, че военачалник Залужни е срещу отбраната на Авдиевка. „ Теоретично в този момент за Украйна е по-изгодно да изтегли гарнизона от Авдиевка и да съобщи този укрепен регион. В противоположен случай Авдиевка ще се трансформира в огнен чувал, в който ще бъдат въвлечени и ще загинат украински елементи – както се случи в Артемовск “, изяснява логиката на сходна позиция Андрей Клинцевич.

Зеленски, по политически аргументи, държи Авдиевка, жертвайки (както в тази ситуация с Артемовск) хиляди украински бойци, с цел да не получи нова предадена „ фортеция “. Рано или късно обаче Авдиевка ще бъде предадена.

Второ, належащо е съперниците му да спрат Залужни заради дерадикализацията на позицията на Запада и част от украинското общество. Военната отмалялост очевидно се е натрупала освен на Запад, само че и в самата Украйна.

И освен измежду популацията, което е изгубило мобилизирани родственици и другари, пари, както и способността да планува живота си. Но и измежду елита, избрана част от който от дълго време би се радвал да подписа мир с Русия.

Позицията на Зеленски, който явно по чисто психически аргументи не е в положение да разпознае неизбежното, е котва, от която би трябвало да се избавят, изяснява Антон Хашченко. Тези хора може да са доста по-близо до прагматичната позиция на Залужни, в сравнение с до упоритата инатчийска позиция на Зеленски.

Дали обаче тази позиция е по-близо до Русия? За Москва, колкото и да е необичайно, Зеленски към момента е по-изгоден. „ Не бих сметнал кандидатурата на Залужни за по-удобна за Русия от Зеленски. Вече имахме младия Зеленски против досадния Порошенко.

В същото време най-вероятно, в случай че последният беше запазил властта тогава, СВO щеше да завърши от дълго време. Зеленски е по-скоро идеолог на борбата с Русия, „ продавач “ на своите хрумвания на Запад. Залужни е техният реализатор на бойното поле. Не съм сигурен, че един практик е по-добър за нас от един теоретик “, споделя Антон Хащенко.

Освен това, до момента в който Зеленски остава на власт в Украйна, Киев ще отхвърля всевъзможни договаряния с Москва за заледяване на спора. Замразяване, което е неизгодно за Русия, само че към което някои източни сътрудници ще я принудят - главното за тях е по някакъв метод да прекратят въоръжената борба.

Това значи, че с помощта на Зеленски, Москва има опция да завоюва борбата на безсилие - т.е. да победи украинската войска, да освободи териториите и по-късно да договаря не за заледяване, а за цялостно преустановяване на спора при съветските условия.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР