„Получени са много сигнали срещу доц. Мангъров. Един е във

...
„Получени са много сигнали срещу доц. Мангъров. Един е във
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: От Етичната комисия няма да стоим безучастни за Мангъров

„ Получени са доста сигнали против доцент Мангъров. Един е във фаза на разглеждане и са получени пояснения от доцент Мангъров, само че към момента нямаме мнение по случая. Няма обаче да стоим и безучастни. До края на седмицата ще има по-голяма изясненост. “ Това сподели пред Zdrave.net ръководителят на Комисията по нравственос на БЛС проф. Мая Аргирова във връзка изявлението на доцента в спор с доктор Симидчиев, че 564 имунизирани против Коронавирус са умряли не от вируса, а от имунизацията.

На въпрос какви са опциите да бъде спряно безотговорното говорене на доцент Мангъров проф. Аргирова отговори, че не са огромни. „ Лошото е, че съгласно в този момент настоящият устав и правилник на Лекарския съюз, Централната контролна комисия на процедура сме с вързани ръце. Нашите решения и мнения имат единствено целесъобразен темперамент, можем единствено да възразяваме против избрани дейности, само че за жалост не може да наложим съществено наказване. За това би трябвало да има промени в устава, в Закона за съсловните организации, с цел да се случи това. Столичната гилдия е взела отношение и тя към този момент има право да постанова санкции “, посочи тя.

Проф. Аргирова изясни, че е възмутена от говоренето на проф. Мангъров, тъй като той е от лекарите, които нямат активност, обвързвана с тежки пациенти. Тя акцентира, че обстановката в УМБАЛСМ „ Пирогов “, където е шеф на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия, е друга, откогато сме в пандемия.

„ Млади лекари губят квалификацията си, защото стоят непрекъснато в COVID-отделенията. Натоварени сме дотам, че нямаме реаниматори, които да се грижат за другите заболели. Централна реанимация, чиято съществена активност е да се оправя с мултитравми и тежки оперативни интервенции, работи единствено Коронавирус, откогато има Коронавирус. Разбирате ли защо става дума?! И на този декор излизат сътрудници, освен доцент Мангъров, и застават против нас. Не може ние да се лишаваме, с цел да вършим качествено работата си, тъй като би трябвало да помогнем на тези хора при толкоз огромна заболеваемост, а те да застават с позиция против ограниченията “, сподели проф. Аргирова.

„ Не разясня имунизацията, той има право на свое човешко и лекарско мнение. Аз разясня друго – че в условия на пандемия, когато се употребява толкоз лекарски труд, толкоз огромни разноски за тези пациенти, той си разрешава да приказва против ограниченията. Както и ресторантьорите. Ние си вършим работата и в случай че един пациент не е прегледан, ще се вдигне олелия до небето, само че идва шефа на ресторантьорите и афишира на какви загуби са и по какъв начин няма да съблюдават ограниченията. Мангъров и той – нямало да съблюдава ограниченията. Как няма да ги спазваш? Как може в цяла Европа да се съблюдават, единствено тук – не? Компетентните хора, науката, споделят, че би трябвало да се съблюдават ограниченията, а ние даваме естрада на хора, които клеветят съсловието и застават против него. Това към този момент влиза в правилника и устава на БЛС и ще вземем ограничения. Не може едни да спят в лечебните заведения, да не си виждат фамилиите със седмици и да боледуват, а той седи и управлява митинг против нас и против своите сътрудници “, добави още проф. Аргирова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР