Получателите на наградите Earthshot за 2023 г. бяха официално избрани

...
Получателите на наградите Earthshot за 2023 г. бяха официално избрани
Коментари Харесай

Наградите Earthshot на принц Уилям се провеждат в чест на компании, които се справят с климатичната криза

Получателите на премиите Earthshot за 2023 година бяха публично определени предходната седмица в Сингапур, отбелязвайки третата годишна гала, на която благотворителната организация на принц Уилям, фокусирана върху климата, отличи компании, които работят за битка с световната екологична рецесия.

Тазгодишната гала се състоя в действително време във вторник, 7 ноември, когато бяха оповестени спечелилите. Това беше едно от няколкото събития, които сформираха встъпителната седмица на Earthshot на Уилям, седмична поредност от конгреси за лектори и начинания за другарство, извършени в Сингапур, на които принцът на Уелс участва персонално.

Много холивудски звезди се появиха на церемонията във вторник също, в това число актьорите Кейт Бланшет и Лана Кондор, и двамата връчиха награди, както и групите One Republic и Bastille, които изнесоха музикални осъществявания по време на шоуто.

Канал в YouTube в точния момент с лъчение на шоуто, предавано в Обединеното кралство, и преди друго, планувано за лъчение в Съединените щати. В Обединеното кралство церемонията беше излъчена по BBC One от 5:20 GMT. В Съединени американски щати то трябваше да стартира в 19 часа. ET на PBS.

Допълнителни предавания бяха планувани да последват през цялата седмица, като мрежите Mediacorp Channel 5, 9Now и TVNZ+ бяха настроени да излъчат церемонията по друго време в понеделник в Сингапур, Австралия и Нова Зеландия, а Multichoice Network беше планувана да го излъчи по повече от дузина канали в Африка във вторник. Мрежата 9GEM възнамерява да излъчи шоуто в четвъртък в Австралия, съгласно Earthshot Prize.

Какво съставлява Earthshot Prize?

Принц Уилям започва Earthshot Prize през 2020 година в поддръжка на климата и екологични новатори по целия свят. По това време дворецът Кенсингтън назова премията „ най-престижната световна премия за запазване на околната среда в историята “, а Уилям сподели, че е бил въодушевен от обещанието на президента Джон Ф. Кенеди „ Moonshot “ през 1962 година да провокира американците да поемат лидерска роля в интернационалния галактическа конкуренция.

Наградата Earthshot присъжда годишно £1 милион – към $1,1 милиона – всеки на петима иноватори, които благотворителната организация на Уилям избира въз основа на тяхната работа към пет екологични цели, които благотворителната организация назовава „ Earthshots “ и споделя, че създадена посредством съдействие с водещи специалисти по околната среда. Категориите Earthshot са: отбрана и възобновяване на природата; чисти въздуха ни; съживи нашите океани; изградете свят без отпадъци; и да си оправим климата.

„ Като акцентираме иноваторите в региона на околната среда и техните решения, ние се стремим да разпалим груповото въображение на света и да подтикваме настройката на наложителен оптимизъм и деяние “, гласи част от задачата на благотворителната организация.

„ Хората на всички места могат да трансформират нещата “, продължава той. „ Нуждаем се от всеки екологичен иноватор, бизнесмен, деятел, водач и идеалист да има вяра, че е допустимо и да бъде част от това придвижване. “

Кои бяха тазгодишните финалисти? Кой завоюва?

Победителите в премията Earthshot за 2023 година включват основана в Хонконг компания, разработваща по-чист метод за преработване на литиево-йонни акумулатори, и всеобща самодейност, бореща се с обезлесяването в Южна Америка.

За категорията „ отбрана и възобновяване на природата “ премията отиде при Acción Andina, общностна самодейност, съоснована от организациите с нестопанска цел Global Forest Generation и Asociación Ecosistemas Andinos, която се концентрира върху отбраната и възобновяване на екосистемите във високите гори на Андите.

За „ почистете нашия въздух “ Earthshot избра GRST, което значи зелена, възобновима, устойчива технология. Китайската компания, съоснована от Джъстин Хунг, е създала нови процеси за преработване на литиево-йонните акумулатори, употребявани за зареждане на електрически коли, за да замърсява по-малко и да употребява материали за създаване на самите акумулатори, които са по-лесни за преработване.

Wildaid Marine Program, световна организация с нестопанска цел, работеща за преустановяване на противозаконния лов на риба и увеличение на напъните за запазване на океаните, завоюва премията Earthshot за „ възкръсване на нашите океани “, а S4S Technologies, индийска компания, употребяваща слънчеви захранвани сушилни и съоръжение за обработка за битка с питателните боклуци посредством подкрепяне на запазването на реколтата за фермерите, завоюва премията за „ създаване на свят без боклуци “.

За „ коригиране на нашия климат “ премията Earthshot тази година отиде при Boomitra, световна самодейност за понижаване на излъчванията и увеличение на облагите на фермерите посредством стимулиране на възобновяване на земята посредством пазар за въглеродни заеми.

Петимата носители на тазгодишната премия бяха измежду 15-те финалисти, оповестени от принц Уилям през септември. Тези финалисти, включващи група кметове и локални държавни водачи от осем страни, работещи за възобновяване на океанските местообитания, и компания, употребяваща микробна технология, с цел да направи по-чисти и по-достъпни пречиствания на промишлени отпадъчни води, въпреки всичко ще получат " персонализирана поддръжка " от Earthshot Prize " световен алианс от сътрудници “, сподели благотворителната организация.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР