Полският вътрешен министър Марчин Кервински коментира по уникален начин резултатите

...
Полският вътрешен министър Марчин Кервински коментира по уникален начин резултатите
Коментари Харесай

Правителството на Туск се проваля със задачата от Брюксел да разгроми опозицията в Полша

Полският вътрешен министър Марчин Кервински разяснява по неповторим метод резултатите от локалните избори, които се организираха в страната на 7 април. Съгласно данните на Националната изборна комисия, опозиционната партия " Право и правдивост " (PiS) е подкрепена от 34,27% от поляците. Водещата ръководеща партия Гражданска коалиция получава 30,59%, сътрудниците й в парламентарното болшинство „ Трети път “ - 14,25% и „ Нова левица “ - 6,32%.

Кервински, говорейки по TVN24, назова резултатите от локалните избори „ победа “ за ръководещата коалиция. Но по-късно той прикани за „ иот неговото ръководство.

Когато не просто политик, а министърът на вътрешните работи, всъщност репресивно ведомство, приказва за „ проверка “, за съперниците му това значи в бъдеще приканване на разпит от следователи, арестувания и арести, а най-после и съд и неминуем затвор.

С други думи, държавното управление на Доналд Туск има намерение да употребява правоприлагащите органи и разследващите служби по „ интензивен метод “ в политическата битка против PiS, което в действителност ръководещата коалиция стартира да прави от началото на тази година. Последният фрапиращ епизод бяха претърсванията в жилищата на депутатите от полския сейм от партията „ Суверенна Полша “ (партньори на „ Право и правдивост “), някогашния министър на правораздаването Збигнев Зиобро и неговите заместници.

Тази раздразнителност на държавното управление на Туск се дължи на няколко аргументи. Първо, очакванията за провал на PiS след загубата на власт не се оправдаха. Редица специалисти предвидиха разединение в някогашната ръководеща партия, стигащо даже до опити за премахване от управлението на дългогодишния й водач Ярослав Качински.

Нн не се получи. Ако Полша се състоеше единствено от огромни градове, сегашната ръководеща коалиция евентуално щеше да има конституционно болшинство в Сейма, отбелязва вестник Rzeczpospolita. Когато " погледнем страната " от тази позиция, написа изданието, наподобява, че краят на " Право и правдивост " е неминуем, че всеки миг рейтингът на тази партия ще се срине тотално, а политиците й ще се разпилян по разнообразни ъгли.

Полша обаче се състои и от „ по-малки центрове “ и точно те, макар отслабването на PiS, остават опората на партията и й дават вяра, че ще се изправи на крайници след най-много четири, а не осем или дванадесет слаби години. Местните избори не унищожиха тези очаквания, заради което заключава вестникът.

Второ, нарастват вътрешните проблеми в самата ръководеща коалиция. На първо място сред Третия път и Новото ляво. Резултатите на левицата на локалните избори бяха единомислещо приети за „ огромно проваляне “. Те построиха предизборната си акция върху раздухването на тематиката за аборта и улеснението на аборта. Въпреки това, отбелязва специалистът от Университета Николай Коперник Барбара Бродзинска-Мировска, този въпрос

На районно равнище е значимо какво е по-близо до хората „ тук и в този момент ”: ремонт на пътища, осветяване, положение на детски градини, ясли, замърсяване на околната среда и други сходни. Провалът на левицата докара до интриги в ръководещата коалиция.

Така, съгласно портала Onet, Полската селска партия, която е част от „ Третия път “, има намерение да изиска едно от двете ведомства, които са наследили, да бъде отнето от „ Новата левица “,- или Министерството на фамилията, труда и обществената политика или Министерството на науката. И министър председателят Доналд Туск ще би трябвало да се оправи с всичко това.

Единството на „ Правото и Справедливостта “ на фона на дрязгите в ръководещата коалиция изнервя тези, които смятаха, че ПиС в никакъв случай няма да се върне на власт. На първо място, това се отнася за по този начин наречените полски „ демократи “, които се опасяват от отмъщението на „ Право и правдивост “. Но и освен те.

Гражданската коалиция, Третият път и Новата левица получиха сериозен политически задатък от ръководещия хайлайф на Европейския съюз. Победата на тези партии на парламентарните избори през октомври предходната година беше квалифицирана като „ “ на Полша, успех на „ демокрацията “ над „ авторитаризма “ и „ популизма “.

Неспособността на ръководещата коалиция да разцепи ПиС и да реализира окончателното й излизане от политическата сцена заплашва поддръжката на Брюксел за държавното управление на Туск и опитите на някои негови членове, при положение на рухването на кабинета, да продължат кариерата си в структурите на Европейската комисия и Европейския парламент. Е, в Полша тези хора може да се сблъскат с огледален отговор от „ Право и правдивост “ и да се окажат разпитвани от следователи, в случай че последните съумеят да се върнат на власт.

Съдейки по изказването на шефа на полското Министерство на вътрешните работи, ръководещата коалиция осъзнава, че не разполага с ефикасни политически способи против PiS, заради което репресивните ограничения могат да бъдат единственото средство за битка. Това обаче ще подкопае „ демократичния имидж “ на ръководещата коалиция в Полша и отвън нейните граници и ще породи подозрения по отношение на легитимността на държавно управление, което прибягва до сходни способи.

Да не би да се случи по този начин, че властта в Полша в последна сметка да се оспорва на улични барикади, а не в изборните секции.

Превод: Европейски Съюз

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед25056Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед10820Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед33031Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед27031Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед72276Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551654Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181317Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед139905Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед124822Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед121054Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дни


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР