Полският външен министър Яцек Чапутович смята, че страната му е

...
Полският външен министър Яцек Чапутович смята, че страната му е
Коментари Харесай

Полша твърди, че е била дискриминирана при изплащането на репарации от Германия

Полският външен министър Яцек Чапутович счита, че страната му е била ощетена спрямо други страни, получили репарации от Германия поради вредите, нанесени по време на Втората международна война, съобщи ДПА.

" Полша бе подложена на дискриминация в този развой ", показва той. По думите на Чапутович макар страданията на полския народ делът на компенсацията, получено от Варшава, е бил " най-малък ". " Има страни, изгубили надалеч по-малко, само че получили огромно обезщетение. Централният въпрос е дали към Полша е проявено заслужено отношение спрямо други страни ", споделя Чапутович.

Сред тези страни той посочва Франция и Холандия. " В Полша са уверени, че при започване на 90-те Германия е упражнила напън върху нас, с цел да не се повдига тази тематика. Затова в този момент се връщаме към нея ", добавя министърът.

Чапутович акцентира, че Варшава ще следи по какъв начин протичат договарянията за репарации сред Берлин и Атина. " С Гърция обаче не обсъждаме тази тематика ", прецизира той.

Темата за репарации се разисква в Полша от предишното лято, когато водачът на партия " Право и правдивост " Ярослав Качински съобщи, че страната в никакъв случай не е отказвала компенсации от Германия. Тогавашният министър на защитата Антони Мачеревич сподели, че от правна позиция Варшава има всички учредения да желае репарации от Берлин. По предварителни оценки на група, работеща по въпроса в полския парламент, общата стойност на вредите е съвсем един трилион $.

Германското държавно управление нееднократно е заявявало, че не вижда учредения за каквито и да било заплащания, тъй като през 1953 година Полша публично е отказала репарации. Варшава твърди, че съглашението от 1953 година е било подписано в нарушаване на правото под напън от Съветския съюз и визира единствено несъществуващите към този момент Германска демократична република и Полска национална република, които де факто не са били независими суверенни страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР