Полският външен министър Радослав Сикорски е обсъдил в понеделник с

...
Полският външен министър Радослав Сикорски е обсъдил в понеделник с
Коментари Харесай

Полша настоя пред НАТО за засилване на сигурността след руската ракета

Полският външен министър Радослав Сикорски е разискал в понеделник с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарушаването на въздушното пространство на Полша от съветска крилата ракета на 24 март и задействаните в този подтекст процедури.

Това са съобщили от външното министерство.

Според Сикорски, това е следващ случай, при който дейностите на Русия  застрашават сигурността на страните членки на НАТО.

Обсъдени са били  укрепването сигурността на полското и съюзническото въздушно пространство, както и идната среща на външните министри на НАТО, която ще се концентрира върху подготовката за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Припомняме, че по-рано в понеделник съветският дипломат във Варшава Сергей Андреев не се яви на дипломатическа призовка от полското външно министерство, издадена откакто съветска ракета хипотетично е нарушила въздушното пространство на страната през уикенда.

" Ние се съмняваме дали посланикът следва инструкциите на външното министерство в Москва и дали е в положение вярно да съставлява ползите на Русия във Варшава ", сподели представителят на ведомството Павел Вронски. " Дипломатическата нота от полското министерство на външните работи, изискваща пояснение за нарушаването на полското въздушно пространство, ще бъде предадена на съветското министерство на външните работи по друг метод.
 Руският дипломат не се яви в полското външно министерство след случая с ракетата
Руският дипломат не се яви в полското външно министерство след случая с ракетата

Той не виждал смисъл да разисква тематиката, откакто не са били предоставени доказателства

" Сметнах, че няма смисъл да обсъждаме тази тематика, без да са предсотавени доказателства , и отхвърлих да посетя полското външно министерство ", сподели Андреев пред РИА Новости.

Руска крилата , остана в полското въздушно пространство за 39 секунди , оповестиха полските управляващи в неделя.

Според Варшава ракетата се е движела със скорост от съвсем 800 км/ч и е била на височина към 400 метра , като е съумяла да прелети два километра във вътрешността в полска територия.

Министерството на защитата на Полша съобщи, че е задействало всички системи за противовъздушна защита и ракетата е можела да бъде свалена, " в случай че е имало признаци, че се е насочила към цел на полска територия ".
 Полша изясни за какво не е свалила съветската ракета
Полша изясни за какво не е свалила съветската ракета

Противовъздушна отбрана пресметнало, че тя единствено ще прелети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР