Полският президент Анджей Дуда заяви вчера, че героизмът на полските

...
Полският президент Анджей Дуда заяви вчера, че героизмът на полските
Коментари Харесай

Полша показа модерни оръжия на най-големия в историята си военен парад

Полският президент Анджей Дуда съобщи през вчерашния ден, че героизмът на полските бойци при успеха в борбата при Варшава против Червената войска през 1920 година е трансформирала хода на историята и е защитила цяла Европа от болшевиките, съобщи Полската организация по печата (ПАП), представена от Българска телеграфна агенция.

Дуда приказва на гала по случай Деня на въоръжените сили, празнуван всяка година на 15 август, когато е годишнината от борбата.

Той съобщи, че на този ден Полша " отдава респект на полските бойци, пролели кръвта си в отбрана на родината по бойните полета ", с цел да бъде Полша свободна, самостоятелна и в сигурност.

" Това е ден, в който си спомняме за великата победа, реализирана над руска Русия през 1920 година, когато (полската) република таман е била възродена ", сподели Дуда. " Героизмът на полските военни в борбата при Варшава довежда до победа с огромно значение както за сигурността на нашата татковина, по този начин и за цяла Европа. "

" Полските бойци трансформираха хода на историята ", сподели той. " Те опазиха цяла Европа ", добави президентът. По думите му през днешния ден Полша е в по-голяма сигурност с помощта на Украйна, която удържа ново съветско нахлуване.

Полша организира през вчерашния ден най-големия в историята си боен церемониал във Варшава, с цел да покаже новия съвременен образ на армията си. Общо 2000 бойци от страната и други натовски страни минаха през столицата, дружно с 200 единици бойна техника и 92 летателни машини. Министърът на защитата Мариуш Блашчак сподели, че са били показани най-модерните оръжия, включително създадените в Съединени американски щати ракетни системи " Хаймарс ", танкове " Ейбрамс М1 А1 ", бойни танкове К2, закупени от Южна Корея, изтребители Ф-16, също както създадена в Полша техника като военните машини за миниране " Баобаб-К ".

Основните събития за деня се организираха на площад " Пилсудски " в центъра на Варшава, където водещи фигури като премиера Матеуш Моравецки участваха в гала по промяна на караула на Гроба на Незнайния боец. Президентската двойка постави венци на Гроба на Незнайния боец, на Паметника на маршал Юзеф Пилсудски и на Паметника на жертвите на самолетната злополука в Смоленск и на президента Лех Качински. Качински и още 95 души починаха през 2010 година, когато президентският аероплан се разруши в Западна Русия.

Петнайсети август е Ден на полската войска от 1923 до 1947 година и по-късно още веднъж от 1992 година насам. Това е датата на непредвидената, само че значима победа над Червената войска в борбата при Варшава, известна още като " Чудото на Висла ". След последвалото полско нахлуване на изток руската страна желае мир и през октомври 1920 година е подписано помирение. Битката при Варшава оказва помощ да се отбрани новопридобитата самостоятелност на Полша. Битката, ръководена от маршал Пилсудски, пази демократичния ред в цяла Европа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР