Полският президент Анджей Дуда приветства германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер

...
Полският президент Анджей Дуда приветства германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер
Коментари Харесай

Щайнмайер е в Полша за 30 г. от договора за приятелство

Полският президент Анджей Дуда приветства немския си сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер с военни почести при идването му през днешния ден във Варшава за отбелязване на 30-ата годишнина от сключването на контракта за съдействие сред двете прилежащи страни, съобщи ДПА.

Двамата президенти дефинираха визитата като " знак, че се сближаваме и дружно гледаме напред "  въпреки компликациите в връзките сред двете държавни управления.

След диалозите си с Дуда се планува Щайнмайер да постави венец пред паметника на незнайния боец. Планирана е и полемика с младежи от двете страни.

Германия и Полша подписаха Договор за добросъседство, другарство и съдействие на 17 юни 1991 година в края на Студената война. Сред наредбите на контракта е нерушимостта на границите, избрани след Втората международна война.

Сред актуалните противоречиви въпроси сред двете страни е строителството на газопровода " Северен поток-2 ", свързващ Германия непосредствено с Русия, което е покрай завършването си.

Малко преди визитата консултант на Дуда прикани за построяването на плануван мемориал в Берлин в памет на полските жертви на нацистите.

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " неведнъж е повдигала въпроса за репарации за понесените от страната жертви и вреди по време на Втората международна война, отбелязва ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР