Полският президент Анджей Дуда пристигна днес в Украйна на трето

...
Полският президент Анджей Дуда пристигна днес в Украйна на трето
Коментари Харесай

Полският президент пристигна в Киев на трето посещение от началото на войната

Полският президент Анджей Дуда дойде през днешния ден в Украйна на трето посещаване от началото на съветското навлизане на 24 февруари т.г., оповестяват украинските медии.

Предстоят двустранни диалози сред Дуда и украинския му сътрудник Володимир Зеленски и техните делегации, които ще обзет военното, икономическото и филантропичното съдействие.

Визитата идва ден преди украинския народен празник, Деня на независимостта, 24 август. Киев чака съветски набези и провокации на тази дата.

Полша е измежду европейските страни, оказващи най-голяма военна помощ на Украйна. По данни на Ройтерс до момента тя доближава до $1,7 милиарда

По време на визитата Украйна ще организира втората среща на върха на Кримската платформа - този път, поради войната, тя ще бъде онлайн, съобщи украинският уебсайт НВ.

Кримската платформа е първата огромна интернационална платформа за договаряния за Украйна по отношение на деокупацията на Крим, се споделя в информацията. Тя напомня, че предходната година учредителната среща на върха на Кримската платформа в Киев събра представители на всички страни от НАТО и Европейски Съюз и провокира мощно неспокойствие в Русия. Във форума участваха 46 интернационалните делегации.

Въпреки това, както означи украинският външен министър Дмитрий Кулеба, решението за осъществяване на втората среща на върха на Кримската платформа даже по време на войната е фундаментално.

„ Искаме да изпратим доста явен сигнал: даже в случай че – на доктрина – врагът още веднъж застане покрай Киев, ние отново ще планираме деокупацията на Крим. Много е значимо да разберем, че колкото и да е мъчно, постоянно би трябвало да мислим стратегически – ще пристигна време да деокупираме нашите територии. И срещата на върха на Кримската платформа е сигнал точно за това “, акцентира министърът.

Онлайн срещата съответствува със серия гърмежи на съветски военни обекти в окупирания от Русия през 2014 година полуостров и с украинска атака в Херсонска област, с която той граничи на север.

Тази година ще има повече посетители на срещата, в сравнение с предходната година: повече от 60 задгранични участници  - страни и организации - са удостоверили присъединяване си онлайн.

Първият заместник-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова сподели за организация Укринформ, че присъединяване си са удостоверили немският канцлер Олаф Шолц, канадският министър председател Джъстни Трюдо, японският министър председател Фумио Кишида, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и Мария Пейчинович-Бурич, общоприет секретар на Съвета на Европа.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР