Полският президент Анджей Дуда каза, че ще даде на сегашния

...
Полският президент Анджей Дуда каза, че ще даде на сегашния
Коментари Харесай

Полският президент дава възможност на Матеуш Моравецки да състави правителство

Полският президент Анджей Дуда сподели, че ще даде на настоящия министър председател Матеуш Моравецки първата опция да сформира ново държавно управление след избори три преди седмици.

Неговата партия " Право и правдивост " (PiS) завоюва 194 места и е изправена пред мъчно търсене на съдружници, с цел да доближи болшинство от 231.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Три проопозиционни партии, водени от някогашния министър председател Доналд Туск, завоюваха 248 места.

Ако господин Моравецки не успее да обезпечи задоволително съдружници, господин Туск може да получи шанса да събере болшинство вместо това.

Г-н Моравецки е водач на ръководещата партия " Право и правдивост " (PiS), която завоюва първото място на изборите за Сейма, долната камара на Народното събрание, предишния месец, само че надалеч не доближава болшинство.

Всички други партии в Народното събрание дадоха обещание да не поддържат PiS.

Жени и млади гласоподаватели изтласкват десните в Полша от власт

След предходни избори най-голямата партия получи първата опция да се опита да сформира държавно управление. Но като се има поради компликацията, която господин Моравецки ще срещне при обезпечаването на болшинство, опозицията твърди, че на господин Туск би трябвало да се даде опция да реализира единодушие за коалиция.

Г-н Дуда, съдружник на PiS, взе решението след съвещания с всяка парламентарно показана партия.

Гражданската коалиция (KO) на господин Туск и двама съдружници, Третият път и левицата, държат комфортно болшинство от места дружно.

PiS е в власт от 2015 година През това време Полша постоянно спори с Европейски Съюз по въпроси като върховенството на закона и правата на аборт.

Общо 36 милиарда евро (30 милиарда английски лири) средства от Европейски Съюз, предопределени за Полша, бяха блокирани от Брюксел заради опасения, че държавното управление на PiS подкопава върховенството на закона.

По-рано този месец господин Моравецки сподели, че има вяра на решението на Конституционния арбитражен съд да забрани абортите в съвсем всички случаи – издадено в отговор на искане на депутати от PiS – беше " неточност ".

Парламентът заседава още веднъж в понеделник и в този момент има още 14 дни, с цел да организира избор на доверие.

Ако господин Моравецки не успее да завоюва избор на доверие за новото си държавно управление, както наподобява евентуално на този стадий, тогава самият парламент ще назначи нов министър-председател. < /p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР