Полският президент Анджей Дуда е поискал от сегашния министър-председател на

...
Полският президент Анджей Дуда е поискал от сегашния министър-председател на
Коментари Харесай

Дуда даде мандат на Моравецки за ново правителство

Полският президент Анджей Дуда е изискал от настоящия министър-председател на страната Матеуш Моравецки да се опита да сформира ново държавно управление , съобщи АП.

" След деликатен разбор и консултация взех решение да поверя задачата за сформиране на държавно управление на премиера Матеуш Моравецки ", сподели Дуда в телевизионно послание към нацията.

На националните избори в Полша консервативната партия " Право и правдивост ", която включва Моравецки, загуби парламентарното си болшинство от съюз от три опозиционни партии: Гражданската коалиция, Третият път и Новата левица. Дуда акцентира, че на партията на Моравецки би трябвало да се даде късмет да остане на власт , защото е получила повече гласове от всяка друга обособена партия.

Полският водач сподели, че претенденти за поста министър-председател на Полша са Моравецки и опозиционният водач Доналд Туск.

Президентът добави, че в случай че Моравецки се провали, ще съобщи задачата за сформиране на държавно управление на водача на опозицията Доналд Туск.

Според АП решението на Дуда може да забави процеса на сформиране на идващото държавно управление, защото Моравецки евентуално няма да получи утвърждението на депутатите, належащо за осъществяване на инструкциите на президента.

Според конституцията на Полша първата стъпка при сформиране на държавно управление е президентът да " уточни " министър-председателя и да му разпореди да сформира кабинет, който по-късно би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.
 Доналд Туск ще размрази европарите за Полша
Доналд Туск ще размрази европарите за Полша

Лидерът на полската съпротива посети Брюксел

Едва по-късно президентът може публично да утвърди назначението на министър-председателя и членовете на неговото държавно управление. Ако кабинетът не получи утвърждението на Народното събрание, процесът се повтаря с различен претендент за министър-председател.

Според резултатите от парламентарните избори в Полша на 15 октомври ръководещата партия " Право и правдивост " печели 35,4% от гласовете, а Гражданската коалиция - 30,7%, само че дружно с опозиционните Трети път (14,4%) и Новата Левица (8,6%) получава болшинство в Народното събрание .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР