Полският премиер Матеуш Моравецки увери днес, че неговата страна иска

...
Полският премиер Матеуш Моравецки увери днес, че неговата страна иска
Коментари Харесай

Полският премиер: Искаме да останем в ЕС!

Полският министър председател Матеуш Моравецки увери през днешния ден, че неговата страна желае да остане в Европейски Съюз. Тези уверения бяха направени ден след историческо правосъдно решение, което съгласно специалисти би могло да докара до излизане на Полша от Европейски Съюз (тоест до по този начин наречения Полекзит), съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението на полския Конституционен съд от през вчерашния ден оспорва преимуществото на европейското право над полското право. Съдът постанови, че някои разпореждания на европейските контракти са несъвместими с полската конституция. Съдът също така предизвести европейските институции да не работят оттатък компетенциите им, като се месят в промените на полската правосъдна система, които са ябълка на раздора сред Варшава и Брюксел.

" Влизането на Полша и на централноевропейските страни в Европейски Съюз е един от забележителните моменти през последните десетилетия, както за нас, по този начин и за самия Европейски Съюз ", напомни Моравецки през днешния ден. " Мястото на Полша е и ще бъде в европейското семейство на нациите ", добави Моравецки.

Изказването си той направи във фейсбук, малко откакто някогашният ръководител на Европейския съвет и сегашен водач на центристката съпротива в страната Доналд Туск прикани за протест във Варшава в " отбрана на една европейска Полша ".

Моравецки се опита да омаловажи решението на Конституционния съд от през вчерашния ден, като съобщи че правилото на превъзходството на конституцията пред другите правни източници е бил деклариран и от съдилища на други страни членки.

" Ние имаме същите права като другите страни. Ние желаеме тези права да бъдат уважавани. Ние не сме натрапен посетител в Европейски Съюз. И по тази причина ние няма да приемем да бъдем третирани като страна второкласен ", сподели Моравецки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР