Полският премиер Матеуш Моравецки предложи да се създаде специална Камара

...
Полският премиер Матеуш Моравецки предложи да се създаде специална Камара
Коментари Харесай

Урсула Фон дер Лайен: Диалогът между ЕС и Полша се влошава

Полският министър председател Матеуш Моравецки предложи да се сътвори специфична Камара в Съда на Европейски Съюз, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни-членки. Министър-председателят сподели това в тирада пред Европейския парламент, отдадена на върховенството на закона в страната му.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че разговорът сред Европейски Съюз и Полша се утежнява, като кулминационната точка в тази отрицателна наклонност е скорошното решение на полския парламентарен съд. То постанови, че някои закони на Общността са в несъгласие с конституцията на страната:

„ Това решение слага под въпрос основите на Европейски Съюз. То е директно предизвикателство за единството на европейския юридически ред. Само общ юридически ред дава равни права, сигурност, взаимно доверие сред страните-членки и затова общи политики. За първи път съд на една страна-членка намира, че договорите на Европейски Съюз са несъвместими с национална конституция “.

Европейското право има господство над националното там, където страните-членки са делегирали правата си, акцентира полският министър председател Матеуш Моравецки. Той добави, че в случай че то надвишава компетенциите си, тогава страната-членка би трябвало да разполага с инструментите си за реакция.

„ Това, което следим в този момент, е пълзяща гражданска война на европейското право посредством серия от присъди на Съда на Европейски Съюз “, акцентира той и добави, че отхвърля езика на заканите и на свършения факт.

Моравецки дефинира тези дейности като „ изнудване на Полша “ и опроверга изказванията, че се готви Полекзит.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР