Полският премиер Матеуш Моравецки обвини в интервю за в. Файненшъл

...
Полският премиер Матеуш Моравецки обвини в интервю за в. Файненшъл
Коментари Харесай

С пистолет до главата: Полша заяви, че е готова да отвърне

Полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна в изявление за в. " Файненшъл таймс ", оповестено в понеделник, Европейски Съюз че насочва претенции към Варшава с " револвер, допрян в главата " и прикани Брюксел да отдръпна заканите за правни и стопански наказания.

Брюксел и Вашава изостриха в допълнение тона, откакто при започване на октомври конституционният съд на Полша оспори върховенството на правото на Европейски Съюз пред националното законодателство по въпроси от парламентарен темперамент. То беше по запитване на Моравецки, откакто Съдът на Европейски Съюз, разгласи, че дисциплинарната гилдия на Върховния съд на Полша, която се занимава с кариерното развиване на магистратите, не е самостоятелна и подреди тя неотложно да бъде разпусната.

В изявлението Моравецки предизвестява, че в случай че Европейската комисия " стартира Трета международна война ", като задържи обещаните пари за Варшава, той " ще отбрани правата ни с всички оръжия, с които разполагаме ". Премиерът упрекна Еврокомисията, че нелегално задържа парите по проекта за възобновяване на Полша към този момент повече от пет месеца.

В понеделник представител на Еврокомисията съобщи, че " полемиките не престават " с полските управляващи и че " няма краен период " за предоставяне на оценка за проекта, която е предусловие за разпределяне на финансиране.

Миналата седмица ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, само че тонът беше омекотен, откакто тематиката беше разисквана и от европейските водачи.

Планът за възобновяване на Полша на стойност 36 милиарда евро беше импортиран в края на април, само че продължава да чака мнението на Комисията, дружно с капиталовите планове на Унгария, Швеция и България. Останалите проекти са утвърдени, а 19 страни към този момент си получиха първите траншове.

" Тези пари към този момент трябваше да бъдат платени. Това е нарушаване на процедурата на Комисията ", сподели Моравецки, добавяйки, че колкото повече парите се забавят, толкоз по-ясно ще стане, че методът на Брюксел е дискриминационен и под диктовката на Европейската комисия.

" Няма да се предадем, няма да се откажем от суверенитета си поради този напън ", споделя министър председателят. Полша към този момент взема заеми от частни пазари, с цел да финансира своите капиталови проекти след пандемия. " Оцеляваме досега, в който получим пари от [ЕС] ", е представен да споделя Моравецки.

Някои страни и Европейския парламент приканиха за задействането на новия механизъм за конвенционалност, който обвързва европейското финансиране със спазването на законността. Моравецки споделя пред " Файненшъл таймс ", че всеки ход за понижаване на " кохезионните фондове " ще бъде посрещнат със мощен отпор.

" Какво ще се случи, в случай че Европейската комисия стартира Трета международна война? ",

пита " Файненшъл таймс ", на което получава отговор " Ако стартират Трета международна война, ние ще защитим правата си с всички оръжия, с които разполагаме ", без да изключва вероятността от налагане на несъгласие върху вземането на решения по основни въпроси като законодателството за битка с климатичните промени.
" [Но] в случай че някой желае да ни нападна по изцяло неправдив метод, ние ще се пазиме по всички вероятни способи ", добави той. " Смятаме, че това към този момент е дискриминационен и диктуван метод [от Брюксел]. Но в случай че стане още по-зле, ще би трябвало да преосмислим тактиката си. "
Полският министър председател споделя пред вестника, че диалозите с водачите на Европейски Съюз, в това число немския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и Фон дер Лайен, в които той е защитил тезата си, че Европейски Съюз надвишава своите правни пълномощия, са " доста приемливи ".

Но, че в случай че Комисията желае да откри компромис, ще би трябвало да анулира настояването си към европейския съд за установяване на ежедневни санкции против Варшава, до момента в който не извърши серия от решенията на Съда на Европейски Съюз по отношение на правосъдната си промяна, в това число закриването на дисциплинарната гилдия. " За благополучие, това е политически развой. И политическите процеси могат да бъдат спрени от политиците ", сподели Моравецки. " Това би било най-умното нещо, което могат да създадат. Защото тогава не си приказваме с револвер, опрян в главата. Именно тази обстановка основава относителна липса на апетита ни за по-нататъшни дейности. "
Моравецки към този момент съобщи в Страсбург пред евродепутатите, че Полша ще разпусне противоречивата дисциплинарна камара и че законът за това ще бъде импортиран " до края на годината ".

Той отхвърля опасенията, че опълчването може да предизвика излизането на страната от Европейски Съюз:

" Осемдесет и осем % от поляците са за оставане в Европейски Съюз, половината от тях са гласоподаватели на нашата [партията] ", споделя Моравецки. " Абсолютно сме уверени, че Полша ще остане. Риск от " Полекзит " няма ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР