Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин в

...
Полският премиер Матеуш Моравецки обвини руския президент Владимир Путин в
Коментари Харесай

Полският премиер: Путин лъже за причините за началото на Втората световна война

 Полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна съветския президент Владимир Путин в неистина поради изявленията, в които упреква Полша за експлоадирането на Втората международна война, съобщи Асошиейтед прес. Според Моравецки, Путин прави това, с цел да отклони вниманието от неотдавнашните съветски политически провали.

Преди към седмица Путин сподели, че Полша носи отговорност за експлоадирането на войната и това ускори напрежението сред двете страни. В петък предходната седмица съветският дипломат във Варшава бе извикан на диалог в полското външно министерство, с цел да му бъде изразен митинг.

Втората международна война стартира през 1939 година, когато в Полша нахлуват войските на нацистка Германия, а две седмици по-късно - и на Съветския съюз. Двойната окупация е осъществена дни откакто двете тоталитарни страни подписват скришен протокол за делба на Полша и балтийските страни. Във войната умират към 6 млн. поляци, отбелязва Асошиейтед прес.

" Президентът Путин неведнъж е лъгал за Полша и постоянно го е правил напълно умишлено ", се споделя в изказване на полския министър.

" Това нормално става в обстановка, когато управляващите в Москва усещат интернационален напън, провокиран от нейните дейности. И то напън не на историческата, а на най-съвременната геополитическа сцена ", се споделя в изказването на полския държавен началник. То бе публикувано посредством профила му във Facebook и в акаунта в Туитър на канцеларията на премиера, съобщи ПАП.

Моравецки показва няколко неотдавнашни събития, които дефинира като провали за Русия. Сред тях е наложената поради приложимост на допинг краткотрайната възбрана съветски спортисти да вземат участие в интернационалните надпревари и несполучливият опит на Кремъл " изцяло да подчини Беларус на Русия ".

Полският министър председател отбелязва и удължаването на глобите на Европейски Съюз против Русия, наложени поради анексирането на Крим, както и глобите на Съединени американски щати, засягащи построяването на съветския газопровод " Северен поток - 2 ".

Той счита, че думите на президента Путин са опит за прикриване на тези проблеми. Някои съперници на полското консервативно държавно управление упрекнаха полските управляващи, че са се забавили и не са реагирали задоволително изрично на изказванията на Путин от преди седмица.

Те бяха свързани с острата реакция на съветския водач против резолюция на Европейския парламент, в която се споделя, че Съветският съюз, както и Германия, носят отговорност за започването на Втората международна война. Руският президент назова резолюцията " цялостни нелепости ". Според него повода за Втората международна война е Мюнхенското споразумение

Путин споделя, че причина за войната не е бил пактът Рибентроп - Молотов, а Мюнхенското споразумение от 1938 година и акцентира, че Полша се е възползвала от него, с цел да реализира териториалните си искания към регион, намиращ се през днешния ден в Чехия.

Путин насочи и обвинявания против посланика на Полша в Берлин преди войната Юзеф Липски, който съгласно него подкрепял политиката на Хитлер и бил заречен да му се вдигне монумент във Варшава, в случай че изпрати всички полски евреи в Африка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР