Полският премиер Доналд Туск обвини президента Анджей Дуда във възпрепятстване

...
Полският премиер Доналд Туск обвини президента Анджей Дуда във възпрепятстване
Коментари Харесай

Доналд Туск обвини президента, че пази депутати да не отидат в затвора

Полският министър председател Доналд Туск упрекна президента Анджей Дуда във възпрепятстване на правораздаването, откакто двама депутати, които би трябвало да бъдат отведени в пандиза, бяха видени в президентския замък във вторник на фона на опълчване сред държавното управление и президента, предава Ройтерс.

Обвиненията бяха последният следващ залп, който евентуално ще бъде един от многото в интервал на общуване, където държавното управление и президентът са от разнообразни политически лагери.

Премиерът Доналд Туск сподели, че както Дуда, по този начин и водачът на националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС) Ярослав Качински могат да бъдат държани виновни за възпрепятстване на правораздаването.

" Ситуацията е невероятна. Осъдените... би трябвало да бъдат отведени в изолираност, само че те избират друго, по-удобно място за изолираност - президентския замък ", сподели Туск.

През 2015 година, седмици откакто ПиС пристигна на власт, Дуда помилва Мариуш Камински, откакто той беше наказан за корист с власт в предходна служба, което му разреши да стане вътрешен министър.

Адвокатите се съмняват дали Дуда може да го помилва, преди апелативен съд да издаде дефинитивно решение. Миналата година Върховният съд сподели, че делото би трябвало да бъде обновено и за корист с власт.

Във вторник кабинетът на президента разгласява фотография на Камински и Васик с Дуда на публично събитие в двореца.

" Формира се мрачна тирания. Не можем да позволим Полша да държи политически пандизчии ", сподели Камински след събитието, преди да влезе още веднъж в постройката.

" Имаме работа с дълбока рецесия на нашата страна, протест в съдилищата... ние не се крием, ние сме при президента.

Според Шимон Холовния, ръководител на долната камара на Народното събрание или Сейма, декемврийската присъда значи, че Камински и Васик са изгубили своите парламентарни мандати. И двамата обаче отхвърлиха това и възнамеряват да участват на идващото съвещание.

Дуда се срещна с Холовния в понеделник, с цел да се опита да го убеди, че помилването му е годно и съдът няма право да издава втора присъда, само че не реализираха съглашение.

" Заседанието, планувано тази седмица, ще бъде преместено за идната седмица... има една причина за това решение - моята задача е да осигуря достолепието на Сейма и общественото успокоение ", сподели представителят Холовния.

Парламентът трябваше да гласоподава бюджета за 2024 година на съвещанието тази седмица. Има период до края на януари да го изпрати на президента, с цел да го подпише. Ако не направи това, президентът може да разпусне Народното събрание.
 Парламентът на Полша изиска правосъдна промяна
Парламентът на Полша изиска правосъдна промяна

С резолюция упорства за промени в Националния правосъден съвет
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР