Полският правосъден министър и главен прокурор Збигнев Жобро заяви, че

...
Полският правосъден министър и главен прокурор Збигнев Жобро заяви, че
Коментари Харесай

Полският правосъден министър: Не съм запознат със сделката със Сауди Арамко

Полският правосъден министър и основен прокурор Збигнев Жобро съобщи, че не е осведомен в детайлности със договорката за придобиването от саудитския петролен конгломерат " Сауди Арамко " на дялове на полска нефтена компания в петролна рафинерия, заяви за Българска телеграфна агенция полската организация ПАП.

По-рано през годината най-голямата полска нефтопреработвателна компания " ПКН Орлен " закупи по-малката нефтена компания " Лотос ", само че след това беше задължена от Европейската комисия да се откаже от част от новопридобитата компания. Затова " Орлен " реши да продаде 30 % от акциите си в гданската рафинерия на " Лотос " на " Сауди Арамко ", както и да продаде 417 бензиностанции на " Лотос " в Полша на унгарската петролна компания МОЛ. Договорът с МОЛ предвиждаше също " Орлен " да купи 144 бензиностанции на МОЛ в Унгария и 41 в Словакия.

В сряда националният ежедневник " Газета виборча " написа, че " продажбата от " Орлен " на част от каузи ѝ в " Лотос " на " Сауди Арамко " е била придружена от нарушаване на Закона за надзор на вложенията в някои браншове ".

По-специално съгласно вестника " не е било разрешено на специфичните служби да ревизират деликатно транзакцията макар събитието, че " Сауди Арамко " си сътрудничи с Путинова Русия ".

" Не съм осведомен с обстоятелствата и събитията към договорите, тъй като не съм бил страна по тях ", сподели Жобро. " Вероятно става дума за контракти, състоящи се от хиляди документи, и ми е мъчно въз основа единствено на медийни известия, съдържащи разнообразни несъгласия и отзиви, да дам оценка на контракта дали е добър или неприятен. "

Жобро добави, че в случай че в прокуратурата постъпи сигнал за допустимо закононарушение, тя ще вземе решение по въпроса. Министърът добави, че поддържа " прозрачността и откритостта ".

Даниел Обайтек, изпълнителният шеф на " ПКН Орлен ", който се употребява с поддръжката на ръководещата партия " Право и правдивост ", сподели в петък, че " саудитците се явяват сурогат за Полша на доставките на нефт от Русия и по този метод подсигуряват сигурността на Полша ".

Според " Орлен " договорът планува доставката на в началото сред 200 000 и 337 000 барела нефт на ден с наклонност тези размери след това да доближат и до 400 000 барела дневно, което ще покрие 45 % от потребностите на " Орлен Груп " от недопечен петрол.

Вчера " Гражданска платформа ", най-голямата опозиционна партия в Полша, разгласи, че е уведомилила прокуратурата за допустимо осъществяване на закононарушения при договорката със " Сауди Арамко ".

(Тази информация се популяризира от Българска телеграфна агенция по контракт с полската организация ПАП.)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР