Полският писател и журналист Кшищоф Варга и Гриша Атанасов, журналист

...
Полският писател и журналист Кшищоф Варга и Гриша Атанасов, журналист
Коментари Харесай

Кшищоф Варга: Културата не се подчинява, не подлежи на ръководство

Полският публицист и публицист Кшищоф Варга и Гриша Атанасов , публицист и преводач, рицар на книгата гостуваха в последното издание на " Радиоприемница " от Панаира на книгата в НДК. Двамата разясниха настоящото положение на културната среда в България и Полша, публичното мнение и медийните трендове.

Случващото се на политическата и публичната сцена в Полша, което може да бъде несъмнено като огромна консервативна контрареволюция, рефлектира върху културната активност в страната и то напълно не метафорично, посочи Кшищоф Варга пред Радио София. Особено това се усеща измежду създателите в театъра и киното, защото тези области на изкуството се нуждаят от субсидии от страна на страната:

Управляващите се водят от убеждението, че културата може да се управлява, да се направлява. Но културната област не се подчинява, не предстои на управление, на втурване на нареждания от горната страна, безапелационен е Варга.

Гриша Атанасов дефинира обстановката у нас като " пълзящ прелом " в региона на медиите, като с изключение на публичните медии, всички други медии са подчинени на корпоративни ползи, а жълтата преса се употребява за кавга с бизнес съперници. Според Атанасов у нас качествените публицисти са изтласкани от огромните медии и са принудени да водят блогове и да вършат дребни уеб сайтове, заради което разбори, сериозна и проверяваща публицистика се намират най-вече в интернет.

В публичните медии към момента се резервира някакво ниво на изрече, излъчват се и културни излъчвания, само че езикът на останалите медии става все по-примитивен, недодялан, търсещ ниските инстинкти, търсещ първичния резултат и привличане на вниманието, зад което не се крие нищо в действителност. 

Кщищоф Варга удостовери навлизането на пошлия, нападателния и пошъл език в медиите, само че изрази оптимизъм, отбелязвайки, че в Полша се вижда наклонност още веднъж да се търси по-сериозно, по-задълбочено наличие като даже потребителите са склонни даже да заплащат за това.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР