Полският институт за национална памет съобщи, че Русия е експулсирала

...
Полският институт за национална памет съобщи, че Русия е експулсирала
Коментари Харесай

Русия експулсира полски историк


Полският институт за национална памет заяви, че Русия е експулсирала един от неговите откриватели, експерт по историята на полско-руските връзки през 19-и и 20-век, съобщи Франс прес.

Експулсирането на Хенрик Глебоцки от Федералната работа за сигурност на Русия /ФСС/ стана няколко седмици откакто Полша експулсира съветски академик, представител на Руския институт за стратегически изследвания, напомня организацията. Варшава упрекна съветския академик, че вършел агитация в интерес на страната си измежду историци и публицисти.

Глебоцки, който се намираше в Русия от средата на ноември за изследване на съветски архиви, беше арестуван в петък в Москва, уточни полският институт в официално съобщение. " Беше му връчено решение на ФСС със заповед да напусне територията на Руската Федерация в границите на 24 часа ", се споделя в официалното съобщение.

Полският историк провежда конференция в Санкт Петерсбург за ориста на поляците, депортирани от Народния комисариат на вътрешните работи /НКВД/, предходник на Комитета за държавна сигурност /КГБ/ по време на " Големия гнет " през 1937 и 1938 година.

Глебоцки, който през уикенда се завърна в Краков, където живее, отхвърли да беседва с Агенция Франс Прес за експулсирането си.

Според Владислав Булхак, историк от Института за национална памет, това е първото експулсиране на полски академик от Русия откогато съветските архиви бяха отворени за полски историци след рухването на комунизма в Източния блок през 90-те години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР