Полските власти обвиниха Беларус, че се опитва да предизвика сериозна

...
Полските власти обвиниха Беларус, че се опитва да предизвика сериозна
Коментари Харесай

Полша повиши бойната си готовност и обвини Беларус, че се опитва да предизвика конфронтация |

Полските управляващи упрекнаха Беларус, че се пробва да провокира сериозна борба, откакто в обществените медии се появиха фрагменти на стотици мигранти, които вървят към полската граница. Министерството на защитата увеличи бойната подготвеност на войските си за териториална защита, като частите раположени до границата би трябвало да са в цялостна бойна подготвеност до 6 часа, а най-отдалечените до 24 часа. Свидетелства в обществените мрежи приказват, че Полша към този момент струпва от ден на ден полицейски сили и техника на границата си. 

В един от видеоклиповете, споделен от беларуския опозиционен канал в Телеграм - NEXTA, се вижда по какъв начин мигрантите, носещи раници и облечени в зимни облекла, вървят около автомагистрала.

Look at what is happening on the border. A huge crowd of migrants is walking towards the Polish border. Bruzgi-Kuznica border crossing
— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova)

На други видеоклипове се виждат огромни групи мигранти, които седят край пътя и са придружавани от въоръжени мъже, облечени във военни униформи в цвят каки, като беларуските гранични служби. Според очевидци, мигратните са насочвани към границата от беларуските граничари. В NEXTA се оповестява, че по-голямата част от мигрантите струпани по границата са кюрди от Сирия. 

Видео, снимано от хеликоптер беше оповестено и от полското министерство на защитата. 

Grupa migrantów znajduje się obecnie w okolicach Kuźnicy
— Ministerstwo Obrony Narodowej???????? (@MON_GOV_PL)

" Беларус желае да провокира огромен случай, за предпочитане с изстрели и жертви. Според известия в медиите те приготвят огромна провокация край Кузница Белостоцка, ще има опит за всеобщо прекосяване на границата ", съобщи заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик пред полското публично радио. 

Заместник-министърът на вътрешните работи Мачей Васик написа в Туитър, че " полските управляващи са подготвени за всеки сюжет ". 

Европейският съюз упрекна Беларус, че предизвиква хиляди мигранти от Близкия изток и Африка да минават в страните от Европейски Съюз през Беларус като форма на хибридна война в възмездие за западните наказания против Минск поради нарушавания на човешките права. Много журналистически следствия демонстрираха, че мигрантите влизат в Беларус със полети и " ексурзии " проведени от беларуски държавни туристически компании против хиляди долари. 

Беларуският държавен граничен комитет излезе с изказване, в което удостовери, че огромна група бежанци се движи по автомагистралата към полската граница, и съобщи, че Варшава демонстрира " нечовешко отношение ".

Благотворителни организации настояват, че мигрантите са изправени пред изтощителни условия, до момента в който се пробват да пресекат границата от Беларус, поради студа и неналичието на храна, вода и здравна помощ.

Полските управляващи настояват, че от полската страна на границата са открити минимум седем мъртви мигранти, а в Беларус има непотвърдени данни за още смъртни случаи.

Хуманитарни групи упрекват ръководещите националисти в Полша, че нарушават интернационалното право на леговище, като изтласкват мигрантите назад в Беларус, вместо да одобряват молбите им за протекция. Полша твърди, че дейностите ѝ са законни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР