Полските опозиционни партии атакуват правителството заради съобщенията, че консулствата на

...
Полските опозиционни партии атакуват правителството заради съобщенията, че консулствата на
Коментари Харесай

И в Полша раздавали визи срещу подкупи

Полските опозиционни партии нападат държавното управление поради известията, че консулствата на страната може да са издали стотици хиляди краткотрайни работни визи в подмяна на подкупи, написа европейската редакция на " Политико ".

Това е огромен евентуален проблем за ръководещата националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) преди общите избори на 15 октомври. Партията постоянно е прокарвала антиимигрантско обръщение - изключително за хората от мюсюлмански страни - и е рекламирала построяването на ограда по границата с Беларус за попречване на незаконната миграция като едно от знаковите си достижения.

" Знаете ли кой в Европа довежда най-вече мюсюлмански имигранти? Правителството, което плаши с тях. Правителството на ПиС ", написа в обществените медии Доналд Туск, водач на опозиционната партия " Гражданска коалиция ".

На 31 август министър-председателят Матеуш Моравецки уволни заместник-министъра на външните работи Пьотр Вавжик, цитирайки " липса на приемливо съдействие " като публична причина. Вавжик също беше отритнат като претендент на изборите за ПиС.

Полските вестници Gazeta Wyborcza и Rzeczpospolita и станцията Radio Zet твърдяха, че по време на Вавжик е процъфтявала " податлива на корупция " скица за даване на визи на жители отвън Европейски Съюз, при която хората заплащат 5000 $, с цел да прескочат опашката в полските консулства в разрастващите се страни.

Схемата се проверява от полската антикорупционна полиция CBA. Gazeta Wyborcza заяви, че следствието е пристигнало след напън от други страни от Европейски Съюз, разтревожени от броя на работните визи, издавани от Полша.

Анонимен чиновник на външното министерство сподели пред Radio Zet, че " в една африканска страна имаше щандове пред полското посолство, където можеха да се купят подпечатани визи; задоволително беше да напишеш име. "

През 2021 година Полша е издала близо 970 000 така наречен " първи позволения за престояване ", една трета от всички такива позволения, предоставени от страните от Европейски Съюз на жители отвън Европейски Съюз, съгласно Евростат. Полша не е изпратила обновени данни за 2022 година на статистическата организация на Европейски Съюз.

Според депутатите от Гражданската коалиция Марчин Кирвински и Ян Грабец може да са били издадени до 350 000 визи в нарушаване на наредбите през последните три години.

Притежателите на визи би трябвало да останат единствено в Полша, само че защото Полша е част от отворената шенгенска зона, те са свободни да се движат из Европейски Съюз. Германските провинции Бранденбург и Саксония тази пролет приканиха за краткотрайно наново въвеждане на граничния надзор с Полша и Чехия, оплаквайки се от огромния брой нередовни мигранти.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР