Полските независими медии спряха отразяването на новини, а страниците на

...
Полските независими медии спряха отразяването на новини, а страниците на
Коментари Харесай

Независимите медии в Полша спряха новините в знак на протест

Полските самостоятелни медии стопираха отразяването на вести, а страниците на водещите новинарски организации в страната останаха празни в сряда сутринта. Те стачкуват против новия налог върху рекламата, който би подкопал свободата на медиите на страната, заяви “Политико “, представен от БГНЕС.

" Това е просто изнудване “, написа в отворено писмо на 43 медийни организации до полския министър председател Матеуш Моравецки.

Към писмото са се включили най-големите издатели на вестници и списания в Полша, както и водещите самостоятелни телевизионни мрежи като Ringier Axel Springer Polska, швейцарско-германски консорциум – притежател на водещи полски медии, немската „ Axel Springer “, която има POLITICO Europe.

Новият налог върху приходите от бизнес реклама, който варира от 2 до 15 % според от размера на компанията, би трябвало да бъде гласуван от Народното събрание. Правителството упорства, че това е метод за възобновяване на обществените финанси, наранени от пандемията, като парите ще отиват за опазване на здравето и просвета. Освен това, съгласно ръководещите, смяната ще принуди огромните интернационалните корпорации да заплащат справедливия си дял от налози.

" Не може бедните да стават по-бедни, а богатите да стават по-богати ", съобщи Моравецки по време на конференция във вторник. Според него, полският законопроект е сходен на разпоредбите за данъците във Франция, Италия и Испания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР