Полските и германските власти работят активно, за да установят причината

...
Полските и германските власти работят активно, за да установят причината
Коментари Харесай

Тонове мъртва риба в река Одер

Полските и немските управляващи работят интензивно, с цел да открият повода за всеобщото измиране на риба в река Одер, сподели немският министър на околната среда Щефи Лемке в петък, предупреждавайки за тежка екологична злополука, предава Ройтерс.

Тонове мъртва риба са открити от края на юли в река Одер, която минава през Германия и Полша. И двете страни споделиха, че считат, че за бедствието е отговорно токсично вещество, само че то към момента не е разпознато.

" Очертава се екологична злополука ", сподели Лемке пред вестникарската група RND. " Всички страни работят интензивно, с цел да намерят аргументите за това всеобщо измиране и да сведат до най-малко евентуалните спомагателни вреди. "

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че ще отнеме години, с цел да се върне реката към естественото си положение.

" Мащабът на това замърсяване е доста огромен. Толкова огромен, че на Одер може да са нужни години, с цел да се върне към относително обикновено положение ", сподели Моравецки в постоянен подкаст в петък.

" Вероятно големи количества химически боклуци са били изхвърлени в реката ", сподели той, добавяйки, че виновните ще бъдат съдени.

Говорител на немския министър на околната среда сподели на конференция в петък, че те наблюдават от близко обстановката и че към момента не е ясно какво вещество е попаднало във водата.

" Имаме непълна картина ", сподели представителят. " Нуждаем се от изясненост какви материали има във водата. "

Зелени деятели и опозиционни политици подлагаха на критика полското държавно управление, че не е реагирало задоволително бързо на заплахата и не е предизвестило поляците да заобикалят къпането и риболова в реката, която е нечиста от края на юли.

Германия също недоволства от дейностите на полската страна: министърът на околната среда на провинция Бранденбург Аксел Фогел сподели по-рано, че " веригите за връзка сред полската и немската страна не са сработили в този случай ".

Ръководителят на националния орган за ръководство на водите на Полша сподели, че обстановката е сериозна и че до четвъртък вечерта Полша е събрала над 11 тона мъртва риба.

" (Това) се проверява от прокуратурата, полицията и локалните инспекторати за запазване на околната среда ", сподели Пшемислав Дака, началник на полската организация по водите, представен от варшавското " Радио 24 ".

" Проблемът е голям, вълната от замърсяване минава от Вроцлав до Шчечин. Това са стотици километри река, замърсяването е гигантско. "

Анализ на речна вода, изработен тази седмица, сподели доказателства за " синтетични химически субстанции, доста евентуално също с токсични резултати за гръбначните животни ", сподели министерството на околната среда на немската провинция Бранденбург в четвъртък, добавяйки, че остава неразбираемо по какъв начин веществото е попаднало във водата.

Според локалния немски ефирен оператор rbb държавната лаборатория е разкрила високи равнища на живак във водните проби.

Въпреки това Владислав Дайчак, началник на полската провинция Любуш, представен от организация PAP, сподели, че тестванията, извършени на 10 и 11 август, демонстрират, че живакът е открит единствено в " следи от количества ", в границите на позволените равнища.

Той сподели, че ще бъде сложена преграда на Одер покрай град Костшин за събиране на мъртва риба, течаща по реката, като 150 бойци от Силите за териториална защита ще бъдат ангажирани да оказват помощ с почистването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР