Полските фермери започнаха широкомащабни протести в цялата страна срещу вноса

...
Полските фермери започнаха широкомащабни протести в цялата страна срещу вноса
Коментари Харесай

Полските фермери отново излязоха на протести срещу украинското зърно

Полските фермери започнаха широкомащабни митинги в цялата страна против вноса на артикули от Украйна и други страни отвън Европейски Съюз, заяви „ Индипендънт “. Избухването на митингите е вследствие на няколкомесечна серия от демонстрации и блокади на границите от страна на полски водачи на камиони. Те обявиха, че либерализирането на разрешителните за украинските водачи е навредило на бизнеса.

Протестите на фермерите са свързани с сходни претекстове. Те настояват, че опцията на страните отвън Европейски Съюз, в това число Украйна, да изнасят селскостопански артикули, без да се подчиняват на регулации на Европейски Съюз, пречи на конкурентноспособността на полските фермери.

" Не можем да се конкурираме с Украйна, по тази причина очакваме да бъдат въведени квотите, които съществуваха преди войната. Украинското зърно би трябвало да отиде там, където му е мястото - на азиатските или африканските пазари, а не в Европа ", съобщи Адриан Вавжиняк, представител на профсъюза на полските фермери.

Протестите се организираха на над 200 места в цяла Полша, съобщи БГНЕС. Фермерите са излезли по улиците с трактори и друга селскостопанска техника и са блокирали пътища. Някои дефинират акцията по-скоро като политическа, в сравнение с като същинска реакция на полските аграрни производители. Йежи Плева, някогашен заместник-министър на земеделието, съобщи, че митингите не са " спонтанна " акция на фермерите, а ход на някои деятели, които желаят да завоюват доверието на полския селскостопански бранш предвид на идните избори.

Полският министър-председател Доналд Туск сподели, че ще търси решение на въпроса, което да не нарушава разпоредбите на Европейски Съюз и в същото време да е взаимно задоволително както за полската, по този начин и за украинската страна. Той призна, че сходно съглашение евентуално ще бъде " мъчно " за приемане от украинците.

Заместник-министърът на земеделието Михал Колоджейчак посети протестиращите аграрни производители и съобщи, че е срещу вноса на украински селскостопански артикули в Полша, който би " развалил вътрешния пазар ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР