Полски самолет L410 е бил прехванат от руски изтребител Су-35

...
Полски самолет L410 е бил прехванат от руски изтребител Су-35
Коментари Харесай

Руски Су-35 се опита да разбие полски L410 над Черно море, румънски изтребители са били в готовност да помогнат

Полски аероплан L410 е бил прехванат от съветски изтребител Су-35 през вчерашния ден, при което са осъществени " нападателни и рискови маневри, неведнъж изпълнявани от съветския изтребител наоколо до полския аероплан ", съобщи Министерство на защитата на Румъния.
 
Самолет L410 " Turbolet ", " принадлежащ на полската гранична полиция, който е изпълнявал рутинни патрулни задачи под егидата на Фронтекс над Черно море в интернационалното въздушно пространство в съдействие с румънската гранична полиция, е бил прехванат от съветски изтребител Су-35 към 13:20 ч., на към 60 км източно от румънското въздушно пространство ".
 
Според румънските управляващи " нападателните и рискови маневри, неведнъж изпълнявани от съветския изтребител наоколо до полския аероплан, са провокирали висока степен на турбулентност и съществени усложнения при ръководството му ". Инцидентът припомня за случилото се през март, когато Су-27 съзнателно провокира разбиването на американски дрон MQ-9 " Reaper " над Черно море.
 
Военновъздушните сили на Румъния са били авансово предизвестени, подготвени да се намесят когато и да е. " След случая два изтребителя на румънските военновъздушни сили и два на испанските военновъздушни сили в състава на бойната работа на Air policing бяха авансово ситуирани от Центъра за взаимни въздушни интервенции на НАТО в Торехон, като са подготвени да се намесят когато и да е, само че не изискват политане ", се споделя в изказване на МО на Румъния, представено от " Defense Romania ". 
 
Полският екипаж е работил умерено и професионално в обстановката, основана безконтролно от съветския водач, като е съумял да поеме надзор над самолета след първичната загуба на височина, породена от маневрирането на изтребителя Су-35, успявайки да кацне безвредно на летище Михаил Когълничану към 13:50 ч. Никой от членовете на екипажа на борда на полския аероплан не е потърпевш при случая.
 
Румънските управляващи са в контакт с Фронтекс и полските управляващи, с цел да се изяснят всички условия на случая. Агресивното държание на военния аероплан, принадлежащ на Руската федерация, против невъоръжен аероплан, изпълняващ задача на Фронтекс за наблюдаване на миграционния риск в Черноморския басейн, е изцяло недопустимо.
 
Този случай е още едно доказателство за провокативния метод на Руската федерация в Черно море. От 19 април до 17 май 2023 година полски аероплан L410 UVP-E20 е ситуиран в Румъния като част от " Многоцелева морска интервенция (MMO) Западно Черно море 2023 ", координирана от Фронтекс.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР