Полски съд постанови, че антикомунистическият дисидент и бивш президент на

...
Полски съд постанови, че антикомунистическият дисидент и бивш президент на
Коментари Харесай

Осъдиха Лех Валенса - наклеветил Качински

Полски съд постанови, че антикомунистическият отстъпник и някогашен президент на Полша Лех Валенса би трябвало да се извини на водача на ръководещата партия по дело за клюка, съобщи Асошиейтед прес.

Ярослав Качински, авторитетният ръководител на ръководещата партия "Право и правдивост ", заведе дело против Валенса поради негови постове в обществените медии с обвинявания против Качински за самолетната злополука в Смоленск през 2010 година

Тогава при рухването на президентския аероплан починаха неговият брат близнак - тогавашният президент Лех Качински, и още 95 души, висши политици и военни.

През 2016 година Валенса упрекна Качински, че воден от желанието си да командва, е упорствал в диалог по телефона, че самолетът би трябвало да се приземи макар гъстата мъгла. Такива обвинявания бяха отправени и от критици на Качински, само че не бяха потвърдени.

Съд в Гданск през днешния ден се произнесе, че Валенса би трябвало да се извини на Качински посредством разнообразни платформи - по радиото, в обществените медии и в персонално писмо..

Съдът намира, че мнението на Валенса, изразено във Facebook, прекрачва границите на свободата на словото и уронва репутацията и достолепието на Качински, съобщи ДПА. Според съдията докладчик по делото Валенса не е показал никакви доказателства в поддръжка на изказванието си за Ярослав Качински.

Качински бе изискал Валенса да заплати 30 000 злоти (8000 долара) за щедрост, само че съдът не одобри това.

Нито един от двамата политици не бе през днешния ден в правосъдната зала.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР