Полската полиция съобщи днес, че е задържала 15 души при

...
Полската полиция съобщи днес, че е задържала 15 души при
Коментари Харесай

Полската полиция арестува 15 души при протести срещу забраната на абортите

Полската полиция заяви през днешния ден, че е задържала 15 души при митинги във Варшава против решение на Конституционния съд, което втвърдява строгия полски закон за абортите и не разрешава аборта при увреждане на плода, заяви Българска телеграфна агенция.

Стотици хора стачкуваха нощес пред централата на ръководещата дясна партия "Право и правдивост " (ПиС) и дома на нейния водач Ярослав Качински, пренебрегвайки свързаната с пандемията възбрана за публични събирания.

Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да разпръсне събралите се. Говорителят на варшавската полиция Силвестер Марчак съобщи през днешния ден, че 14 души остават в ареста, а 35 са санкционирани за нарушение на възбраната за събирания.



Демонстрантите стачкуваха против вчерашното решение на следения от ръководещата партия ПиС Конституционен съд, което афишира аборта по причина увреждане на плода за противоконституционен, като по този метод отстранява едно от извоюваните изключения, при които можеше да се прекъсне бременността според закона за абортите от 1993 година

Данните на здравното министерство за 2019 година демонстрират, че множеството от 1110-те законни аборта, осъществени предходната година, са свързани с увреждания на плода, като синдрома на Даун или физически увреждания. Активисти възнамеряват още митинги в редица градове през днешния ден и на следващия ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР