Полската полиция иска гражданите да информират органите на реда в

...
Полската полиция иска гражданите да информират органите на реда в
Коментари Харесай

В Полша предупреждават за биотероризъм с пакети със семена от Китай

Полската полиция желае жителите да осведомят органите на реда при положение на приемане на съмнителни пратки от Китай, съдържащи семена, разяснява прессекретарят на основния комендант на полицията Мариуш Царка, представен от ТАСС.

Случаи с приемане на такива пратки от поляци са обявени от полската социална телевизия. Държавната работа за здравето на растенията и семената разгласява на формалния си уеб страница информация за колета от Китай, съдържащи немаркирани семена.

" Първоначално такива пратки се появиха в Съединени американски щати, по-късно стигнаха до Европа и най-после до Полша ", се споделя в известието.

Досега полицията не е получавала сигнали от жители за приемане на немаркирани семена от Китай, добавя Чарка.

Полската телевизия обаче оповестява за сходни случаи, като акцентира, че получателите не са поръчвали нищо от Китай. " Ако някой получи подобен пакет, апелирам, се свържете персонално или по телефона с най-близкото полицейско звено или с държавната работа за здравето на растенията и семената ", съобщи представителят на полицията.

Полските управляващи предлагат да се унищожават подозрителните семена. " От позиция на фитосанитарната сигурност, най-лесният способ е да изгорите тези семена. За предпочитане го правете в домашна печка или камина или, в случай че е допустимо, в железен резервоар като кофа ", предлагат експертите по отбрана на растенията и семената.

Както предизвестяват експертите, такива семена не могат да бъдат засети. " Семена с незнаен генезис и най-важното с незнаен фитосанитарен статус могат да бъдат източник на нови вредители, рискови за растенията, които към момента не са в страната и Европейски Съюз. Такива организми, като гъби, бактерии, вируси и други, Представляват капацитет опасност за растенията, отглеждани и растящи в природата в този регион. При удобни условия за развиване и неналичието на естествени врагове и ограничаващи фактори, те могат да се разнесат, причинявайки стопански и екологични загуби ", обявиха от държавната работа за здравето на растенията и семената.

Държавният контрольор за отбрана на растенията и семената Агнешка Сагайдак разяснява пред полската телевизия, че при положение на отрицателно развиване на обстановката, може даже да става въпрос за биотероризъм. " Ако плевелите или заболяванията се вкоренят, което би довело до огромни загуби, тогава това може да се смята за биотероризъм ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР