Полската писателка и носител на нобелова награда за литература, за

...
Полската писателка и носител на нобелова награда за литература, за
Коментари Харесай

Георги Господинов: Олга Токарчук е писател с позиция, дори понякога на ръба на риска

Полската писателка и притежател на нобелова премия за литература, за 2018 година, Олга Токарчук беше удостоена с почетното звание " лекар хонорис идея " на Софийския университет.

" Първо пристигна концепцията да я поканим да пристигна в София. Имах опция да се видя с нея преди година на нейния фестивал в Полша, където я поканих да пристигна у нас и както виждате тя одобри. След това взехме решение, че е хубаво да бъде " лекар хонорис идея ", а СУ одобри ", това съобщи писателят Георги Господинов, част от екипа осъществил награждаването на известната полска писателка, особено за " Евроком ".

" Такива неща са светли моменти през днешния ден ", продължи създателят.

" На всеки публицист първият принос са книгите. Тя има прелестни книги, това е най-големият. Второ - тя има позиция. Не са доста писателите, които са подготвени да заявят позиция, даже от време на време на ръба на риска, само че тя реагира на всичко, което се случва. Това са два големи приноса ", приключи Георги Господинов.

Посещението на Олга Токарчук ще продължи и през утрешния ден.

От 18:00 часа стартират редица събития с нейно присъединяване, като програмата планува да завърши след среднощ.

" Щастлива и горда съм, че имам опцията да получа такова огромно отличие, каквото е почетният докторат на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", съобщи самата Олга Токарчук.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР