Полската опозиция, изглежда, ще се завърне на власт след произведените

...
Полската опозиция, изглежда, ще се завърне на власт след произведените
Коментари Харесай

Полската опозиция е пред изпитание да отмени националистическите реформи, ако вземе властта

Полската съпротива, наподобява, ще се завърне на власт след създадените в неделя избори с огромен залог, поставяйки завършек на осемгодишното ръководство на националистите, само че тя е изправена пред тежка битка за анулация на промените, които сложиха на мъчително тестване взаимоотношенията на Полша с Европейския съюз.

Частичните публични резултати от изборите и екзитполовете допускат, че ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) ще остане най-влиятелната партия, само че изпуска за малко парламентарното болшинство. Новият екзитпол на " Ипсос ", оповестен през вчерашния ден следобяд, отрежда на ПиС 196 депутатски места в 460-членната долна камара на полския парламент (Сеймът - бел. ред.) против 249 на главния опозиционен блок Гражданска коалиция (ГК).

Откакто взе властта през 2015 година, ПиС враждува със своите сътрудници от Европейски Съюз по въпроса за медийните свободи и правосъдните промени, които съгласно критиците ѝ политизират съдилищата. Почти цялостната възбрана на абортите също отдели Полша от по-голямата част от Европа.

ПиС си сложи за цел да освободи Полша от наслоенията на нейното политическо минало, да направи границите по-сигурни и да отбрани обичайните полезности на католицизма. Критиците упрекват партията в монопол върху властта и в извеждането на Полша на пътя на авторитаризма. Всякакви законодателни старания да се заличат тези промени може да срещнат опозицията на президента Анджей Дуда, покровител на ПиС, който бе определен за втория си и финален петгодишен мандат през 2020 година Макар и Народното събрание да има по-голяма власт в Полша, президентът разполага с правото да упражнява несъгласие.

" Отстраняването на вредите, нанесени на върховенството на закона... ще бъде доста мъчно и президентът може да упражни законодателно несъгласие или да използва компрометирания и подвластен Конституционен съд ", споделя в писмо по електронната поща за Ройтерс Лорънт Пек, декан на юридическия факултет към Дъблинския университет.

Критиците считат, че партията " Право и правдивост " е нарушила конституцията с назначението на трима съдии в Конституционния съд при започване на своя мандат. Дуда не е обявявал, че може да наложи несъгласие върху законодателните промени, а Ройтерс не може да се свърже с неговата пресслужба за коментар.

В основата на правосъдните промени на ПиС е дисциплинарен орган, контролиращ работата на съдиите, който съгласно Брюксел е в нарушаване на правото на Европейски Съюз. Справянето с казуса е ключът към размразяването на помощи от Европейския съюз за милиарди евро.

" В допълнение към тематиката всяко от висшите полски съдилища и органът, който избира съдиите, са корумпирани и не може да се чака, че хората, които извличат изгоди от противозаконните назначения, ще стартират да съблюдават върховенството на закона по своя лична воля ", споделя още Пек.

Опозицията възнамерява и да разпусне политическия орган, който назначава съдиите, и да раздели функционалностите на министъра на правораздаването и на основния прокурор.

" Подозирам, че президентът Дуда не желае да бъде запомнен като президента, блокирал решения, които са положителни за Полша ", декларира представителят на Гражданска коалиция Ян Грабец.

РЕФЕРЕНДУМ

При все че има дребни разминавания сред членовете на главната полска съпротива по отношение на потребността да се анулират промените, правото на аборт може да се окаже надалеч по-разединяващ въпрос.

Гражданска коалиция, водена от някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, афишира, че ще се стреми към закон за разрешаване на абортите без ограничавания до 12 седмици след забременяването, като това съставлява забележителен завой за организацията му, избягваща дълго време да заеме ясна позиция по този въпрос.

Коалиционният му сътрудник - по-консервативният " Трети път ", желае поляците да решат въпроса с референдум. ПиС декларира, че е срещу аборта, само че твърди, че възбрана от 2021 година, правеща изключение единствено в случаите на обезчестяване, блудничество и опасност за здравето на дамата, е резултат от решение на Конституционния съд, върху което тя е нямала власт. Опонентите на " Право и правдивост " са на мнение, че съдът е политизиран, което ПиС отхвърля.

Прицелването на критиците на ръководещите в медийното отразяване от страна на държавната полска телевизия, което те дефинират като пристрастно, също може да се окаже неуместно, считат наблюдаващите. По време на предизборната акция Туск разгласи, че му трябват двадесет и четири часа, с цел да в профил по легален път правилните на ПиС публицисти от държавната телевизия (ТВП). Градска канализация твърди, че те са трансформирали ТВП в агитационен пункт.

" Това е първата проява на смяната, нещо, което да покаже, че държавната телевизия е социална, а не партийна телевизия ", споделя Ева Кулик-Белинска, изпълнителна директорка на Фондация " Батори ", либерален надзорен орган.

Ключовото тестване ще е да се откри легален метод за уволнението на шефа на ТВП, носещ формалната отговорност за решенията на всички свои подчинени, без утвърждението на доминирания от ПиС Национален съвет за медиите.

" Не е елементарно да се създадат промени в медийния съвет ", декларира Кулик-Белинска. " И тук е нужна смяна в закона, която би трябвало да бъде призната от Народното събрание ".

Миналия месец Гражданската коалиция разгласи, че ще свика държавен арбитражен съд, който да прегледа обвиняванията, че водещи фигури в ПиС, а по този начин също и техни съидейници като президента и шефа на централната банка, са нарушили конституцията на Полша.

Източник Българска телеграфна агенция


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР