Полската епископална конференция - управата на католическата църква в Полша,

...
Полската епископална конференция - управата на католическата църква в Полша,
Коментари Харесай

Полската църква се извини за насилието над малолетни

Полската епископална конференция - управата на католическата черква в Полша, се извини за половите похищения над малолетни, осъществени от свещенослужители.

Това се случи след следващия отчет, в който има доказателства за закононарушенията против деца под 15 години. Документът изследва интервала юли 2018 - декември 2020 година и се базира на сигнали от диоцези и братства в страната, някои от които датират от 1958 година. Случаите на полово принуждение за тези към две години са 368, като съотношението на жертвите момчета-момичета е 50 на 50.

Генералният секретар на Полската епископална конференция Войчех Поляк съобщи, че до момента в който са се запознавали с отчетите, чиновниците са изпитвали позор, болежка и съчувствие. Но по едно и също време с това признателност и почитание, тъй като за потърпевшите това е връщане към травматични събития, белязали живота им, и постоянно случили се преди доста години.

Поляк помоли всички жертви и всички, скандализирани от дейностите на духовниците, за амнистия. За първи път Римокатолическата черква в Полша показа доказателства за полови похищения против малолетни, осъществявани от свещенослужители през 2019 година.

Ватикана проверява редица полски духовници, като обвиняванията против тях са в липса на реакция и за това, че не са докладвали полово принуждение над малолетни. Няколко епископи и архиепископи към този момент са осъдени и имат възбрана да посещават религиозни и всемирски церемонии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР