Полската дясна управляваща коалиция е на ръба на разпадането, заявиха

...
Полската дясна управляваща коалиция е на ръба на разпадането, заявиха
Коментари Харесай

Управляващата коалиция на Полша пред разпад

Полската дясна ръководеща коалиция е на ръба на разпадането, обявиха водачите й, само че съгласно опозицията това е просто кавга сред сътрудници, съобщи Франс прес.

Разделенията в ръководещата десница са провокирани от законопроект за правата на животните.

Двамата по-малки сътрудници на тристранната ръководеща коалиция отхвърлят да го поддържат, което провокира гнева на водача на главната ръководеща партия "Право и правдивост " (ПиС) и Ярослав Качински, който е внесъл текста.

"Сега са вероятни всички разновидности - както държавно управление на малцинството, по този начин и предварителни избори ", сподели представителят на държавното управление Пьотър Мюлер.

Един от основните представители на ПиС Марек Суски напряко упрекна сътрудниците, че са поставили завършек на обединението с отхвърли си да поддържат законопроекта в Народното събрание и съобщи, че от този миг Полша има държавно управление на малцинството.

ПиС има единствено 197 от общо 460 места в Народното събрание. Представители на партията оповестиха, че в понеделник ще има среща, на която ще се реши бъдещето на държавното управление.
Според някои анализатори и опозиционни политици обаче това са просто словесни фойерверки, които са част от договарянията на ПиС с двамата сътрудници, "Солидарна Полша " с 19 места и "Порозумение " (Споразумение) с 18 места, поради предстоящи промени в състава на държавното управление.

ПиС има намерение да понижи на половина следените от двата ѝ сътрудници министерства.

Следващите постоянни парламентарни избори в Полша са през 2023 година

С поддръжката на демократичната съпротива законът за правата на животните въпреки всичко беше признат 356 на 75 гласа и 18 въздържали се.

Текстът би трябвало да бъде утвърден и от Сената. Той не разрешава развъждането а животни за кожата им и стопира износа на месо "халал " и "кашер ".

Според неправителствени организации Полша е третият максимален производител на скотски кожи за стилната промишленост след Китай и Дания и има огромен експорт на месо "кашер " за Израел и еврейските общности в Европа
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР