Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) е разбила шпионска мрежа

...
Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) е разбила шпионска мрежа
Коментари Харесай

Полша разби руска шпионска мрежа, действала край логистичнен хъб за украинска помощ

Полската организация за вътрешна сигурност (ABW) е разрушила шпионска мрежа на Русия, настояща в страната, заяви телевизионният канал Polsat News.
Арестувани са шестима души, които е трябвало провеждат саботажна активност в Полша.
От департамента за национална сигурност в канцеларията на полския министър председател са отказали коментар по случая.
В същото време от обява на канцеларията на президента Анджей Дуда в сряда вечерта излиза наяве, че сега във Варшава е шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уйлям Бърнс, който се е срещнал с полския президент по въпроси на „ настоящата обстановка на сигурността “.
По първични данни, с които разполагат полските медии, са арестувани шестима души. Предполага се, че и шестимата са жители на Беларус, само че са работили по поръчка на съветските специфични служби.
Арестите са свързани с открити скрити камери по значими направления и железопътни направления, изключително в Подкарпатската област. Става въпрос за региона в Източна Полша наоколо до летището Яшонка край Жешув, което е логистична база за трансфер на западни оръжия и муниции за Украйна. Там са дислоцирани и американски военни. Камери за видеопроследяване е трябвало да бъдат ситуирани и на други места и градове в Полша. Планирани са били и диверсионни дейности.
Според радио RMF FM всички служби и полицията са приведени в положение на нараснала подготвеност. Възложено им е да ревизират и обезпечат сигурността на стратегичните за Полша железопътни направления. Повишена е защитата на основните обекти от сериозната инфраструкктура.
От пресслужбата на ABW, контраразузнаването, са отказали информация с думите „ не разясняваме “. Няма никаква информация и за визитата на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ, с изключение на фотографията, оповестена от офиса на Дуда в 17.31 българско време.
В същото време представителят на министъра координатор на специфичните служби Станислав Жарин разгласява известие за специфичен брифинг за медиите, който ще се състои на следващия ден. „ Утре министърът-координатор на специфичните служби и началник на Министерството на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински ще направи изказване за медиите, в което ще вземе отношение към разкритията на радио RMF “. Изявлението е планувано за 10 сутринта българско време.
Това е следващият епизод от битката с съветски шпиони след 24 февруари 2022 година. В множеството случаи става въпрос за „ нелегали “ или „ спящи “ шпиони, мъже и дами с деликатно приготвени биографии, които от време на време си живеят безшумно и добродушно на Запад още от времето на Съюз на съветските социалистически републики и са мощно интегрирани в локалните общности. Преди време немският „ Билд “ допусна, че единствено в Германия може да работят сред 200 и 2000 съветски сътрудници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР