Полска държавна компания ще ремонтира двигатели на български изтребители МиГ-29.

...
Полска държавна компания ще ремонтира двигатели на български изтребители МиГ-29.
Коментари Харесай

Полша ще ремонтира двигателите на МиГ-29 вместо българска компания с подизпълнител в Украйна

Полска държавна компания ще ремонтира мотори на български изтребители МиГ-29 . Това заяви Българска телеграфна агенция в петък, а информация на Свободна Европа в регистъра на Агенцията за публичните поръчки удостовери информацията.

Новината идва, откакто българската компания ТЕРЕМ ремонта, само че се отхвърли.

България разчита единствено на създадените в Съюз на съветските социалистически републики МиГ-29 за защита на въздушното си пространство. Поддръжката им е невъзможна след началото на войната на Русия против Украйна.

Министерството на защитата разгласи през април социална поръчка за ремонта на шест мотора на изтребители МиГ-29. предложения - българската ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ и полските Военноавиационни фабрики №2 (Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2).

През юни стана ясно, че Министерството на защитата е избрало компанията ТЕРЕМ. Тя от своя страна Луцкия ремонтен цех “Мотор ” в Украйна.

По-късно обаче ТЕРЕМ е отказала да подпише контракт за ремонта на моторите. Затова Министерството на защитата е упълномощило поръчката на полската компания, която беше класирана втора. В отчета на комисията, която е оценила офертите, се показва, че полските Военноавиационни фабрики са заявили, че няма да употребяват подизпълнител.

Полската компания предлага цена от близо 18,7 млн. лв. без мито и Данък добавена стойност за ремонта на шест мотора. Офертата на българската компания беше по-ниска - за близо 15,5 млн. лева Това беше повода тя да бъде предпочетена.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 година Служебното държавно управление търсеше опция да купи така наречен заместващи самолети, които да употребява до доставката на американските машини, само че.

До началото на войната на Русия против Украйна поддръжката на МиГ-29 се правеше извънредно от съветската държавната корпорация РСК МиГ. Министерството на защитата твърдеше, че няма по какъв начин да се ремонтират другаде, тъй като съветската корпорация държи лицензите.

Впоследствие обаче се оказа, че има разновидности. Служебният кабинет разгласи поръчката за ремонт на шест мотора за общо три самолета. Правителството на Гълъб Донев разгласи и друга поръчка - за оставка на шест ремонтирани мотора за МиГ-29, която би оставила във въздуха още три изтребителя.

Преди два дни стана ясно, че няма искащи компании да доставят мотори и.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР