На живо: Полша вече не въоръжава Украйна

...
Полша заяви в сряда, че повече няма да въоръжава Украйна
Коментари Харесай

Полша заяви в сряда, че повече няма да въоръжава Украйна и вместо това ще се съсредоточи върху собствената си отбрана, тъй като двамата съюзници се сблъскаха в ключов момент в отпора на Киев срещу инвазията от Русия. В нарастващ спор за износа на зърно от Украйна, Полша привика украинския посланик, за да протестира срещу забележките в ООН на президента Володимир Зеленски. Следете нашия блог на живо за всички най-нови събития относно войната в Украйна. Всички часове са парижко време (GMT+2).

12:16 сутринта: Франция съжалява за решението на Полша

Френският външен министър Катерина Колона каза в сряда, че решението на Полша да забрани вноса на украинско зърно е неоправдано на фона на нарастващото напрежение между двете източноевропейски страни заради спора.< p>„Тези напрежения са за съжаление“, каза Колона пред АФП в интервю в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Цитирайки проучване на ЕС, Колона каза, че украинският внос на зърно няма да наруши пазара или да осакати европейските фермери. „Няма пазарни сътресения и може би има вътрешни политически съображения от страна на някои от нашите партньори, които, за съжаление, ги тласкат към тази позиция, която нищо не оправдава.“

00:04: Полша вече не въоръжава Украйна

Полша повече няма да въоръжава Украйна, за да се съсредоточи върху собствената си отбрана, каза полският премиер в сряда, няколко часа след като Варшава привика посланика на Киев на фона на спора за износа на зърно.

„Вече не прехвърляме оръжия за Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия“, каза Матеуш Моравецки в отговор на въпрос на репортер дали Варшава ще продължи да подкрепя Киев въпреки несъгласието за износа на зърно.

Полша е една от Най-верните поддръжници на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. и е един от основните доставчици на оръжия за Киев. Той също така приютява около един милион украински бежанци, които са се възползвали от различни видове държавна помощ.

Напрежението между Варшава и Киев, предизвикано от забраната на Полша за внос на украинско зърно, за да защити интересите на своите фермери, се засили през последните дни.

 

Ключови събития от сряда, 20 септември:

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да обяви значителен пакет от военна помощ за Украйна в четвъртък, който да съвпадне с посещението във Вашингтон на президента Володимир Зеленски, Американски служител каза в сряда при условие за анонимност.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски каза пред Съвета за сигурност на ООН, че нахлуването на Русия в страната му е „престъпно“ и каза, че Москва трябва да бъде лишена от правото си на вето върху мощния орган на ООН.

(Франция 24 с АФП, АП и Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР