Полша завърши изграждането на 187-километрова ограда по границата си с

...
Полша завърши изграждането на 187-километрова ограда по границата си с
Коментари Харесай

Полша вдигна ограда на границата с Беларус

Полша приключи построяването на 187-километрова ограда по границата си с Беларус, съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки при посещаване на граничния пункт " Кузница ", съобщи ДПА.

Полша и Беларус имат обща граница, която е дълга към 418 км. С изключение обаче на сектора от 187 км, по продължение на който бе издигната оградата, по-голямата част от границата минава през езера и реки. Тази зона се трансформира в гореща точка на мигрантската рецесия предходната година, когато хиляди бежанци от Близкия изток се озоваха в региона на границата на Полша с Беларус, която е и външна граница на Европейския съюз.

Полша и Европейски Съюз обявиха тогава, че става дума за хибридна офанзива на Беларус, с която режимът на президент Александър Лукашенко цели да си отмъсти глобите, въведени по-рано от Брюксел против Минск. Предполага се, че по-голямата част от хората, пристигнали на границата, произлизат от конфликтни зони, което сложи Полша в обстановка да избира дали да позволи влизането им на своя територия или да не направи това. Кризата доближи своя връх в горещите летни и есенни месеци на предходната година и утихна през зимата, напомня Ройтерс.

Сега, когато температурите още веднъж стартират да се повишават, полските управляващи оповестяват, че по-голямата част бежанците се завръщат. Полските сили сложиха спонтанна ограда през август. От януари тя последователно бе заменяна с висока 5,5 метра ограда с детектори и камери, която коства 366 милиона евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР