Полша засилва мерките за сигурност по границата си с Беларус

...
Полша засилва мерките за сигурност по границата си с Беларус
Коментари Харесай

Полша засили контрола по границата с Беларус заради възможен наплив от мигранти

Полша ускорява ограниченията за сигурност по границата си с Беларус (източна граница на Европейския съюз) след известия, че огромна група мигранти са се насочили към пропускателен пункт на полско-беларуската граница, предадоха международните организации, като се позоваха на публични източници.

Говорителката на граничната работа Евелина Шчепанска сподели, че числеността на граничарите, служителите на реда и бойците по границата е увеличена. Тя означи, че на видеоклипове, оповестени в интернет, се вижда по какъв начин мигранти напредват към граничния пункт Кужница, Североизточна Полша. Говорителят на полските служби за сигурност Станислав Жарин разгласява в Twitter видео, показващо няколкостотин души, които вървят по път.

" Много обезпокоителни информации от границата. Голяма група от мигранти се е събрала в Беларус, покрай границата с Полша. Те са се насочили към границата с Полша. Те ще се опитат да обхванат всеобщо в Полша ", съобщи в Twitter представителят Жарин.  " Нови информации, които получихме, демонстрират, че групата е под прецизния надзор на въоръжени беларуси. Те вземат решение в каква посока да поеме групата ", добавя той в различен туит.

" Полските служби са готови за всевъзможни възможни обстановки ", написа от своя страна Мачей Воншик, заместник-министър на вътрешните работи.

Кадри, оповестени също в Twitter от беларуската опозиционна група Нехта, демонстрират групи от стотици хора с топли облекла и раници, които вървят по път. Сигнализационните табели около пътя са на беларуски език. 

Беларуските граничари потвърдиха, че в този миг, огромна група бежанци, носещи персонални движимости, се придвижва по автомагистрала към границата с Полша, предава Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз упреква беларуския президент Александър Лукашенко, че е провел вълна от мигранти и от бежанци, идващи главно от Близкия изток, с цел да се опитат да влязат на територията на блока. Според Европейски Съюз Беларус работи по този начин в отговор на глобите, наложени му от Брюксел след бруталната принуда на режима на Лукашенко против опозицията. 

Мигрантите и бежанците споделят, че са били принудени да прекосят границата от беларуски служители и че след това са били изтласкани на беларуска територия от полските управляващи. Най-малко 10 мигранти са умрели до момента в района, от които 7 от полската страна на границата, съгласно полското издание " Газета Виборча ". 

Литва пък разгласи, че реалокира военни до границата си с Беларус, с цел да се приготви за вероятен приток на мигранти, съобщи Ройтерс, като цитира литовската министърка на вътрешните работи Агне Билотайте. Литовското държавно управление също така ще дискутира дали да разгласи изключително състояние по границата с Беларус, добави тя. Засега литовските управляващи не споделят какъв брой военни ще бъдат ситуирани по границата и къде тъкмо ще бъдат те. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР