Полша заплашва да запази украинската забрана за зърно след изтичане на ембаргото

...
Правителството на Полша призова Европейския съюз да удължи ембаргото върху
Коментари Харесай

Правителството на Полша призова Европейския съюз да удължи ембаргото върху вноса на украинско зърно след крайния срок в края на седмицата, за да защити полските фермери.

Премиерът Матеуш Моравецки каза във вторник, че е поискал от Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС, да удължи забраната за влизане на украинска царевица, пшеница, слънчоглед и рапица или в противен случай „ние ще го направим сами, защото не можем да позволим дерегулация на пазара.“

Говорейки пред фермери в Kosow Lacki, в източния земеделски регион на Полша, Morawiecki каза, че парламентарните избори на 15 октомври ще бъдат ключови за бъдещето на полското селско стопанство. Управляващата консервативна партия "Право и справедливост" се стреми да привлече гласоподаватели на фермери в кампанията си.

По-рано във вторник Моравецки каза в X, официално известен като Twitter, „Полша няма да позволи украинското зърно да ни наводни.“

„Независимо от решенията на чиновниците в Брюксел, ние няма да отворим границите си“, добави той.

Европейският парламент също ще обсъди темата.

Съседите на Украйна, Полша, Унгария, България, Словакия и Румъния, се споразумяха с Европейския съюз да наложат ембарго върху зърното, произведено от Киев от април до 15 септември, за да предотвратят косвен ефект върху земеделските производители.

Само запечатани стоки са разрешени, за да помогнат на Украйна да изпрати продукцията си в чужбина, тъй като Русия блокира обичайните си маршрути за износ по време на войната.

Във вторник еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски каза, че се опитва да удължи ембаргото. Войчеховски е бивш министър на земеделието на Полша.

Някои лидери на полски земеделски групи трябваше да присъстват на дебата в Европейския парламент, включително Михал Колоджейчак, опозиционен кандидат, участващ в изборите през октомври.

Полша подкрепя съседна Украйна с военна и хуманитарна помощ, докато се бори срещу инвазията на Русия, но след протестите на фермерите Варшава е непреклонна в забраната на вноса на украински селскостопански продукти.

„Ние сме готови да подкрепим Украйна по време на войната и по време на нейното възстановяване и искаме да участваме във възстановяването, но в същото време трябва да помним за нашите граждани, нашето селско стопанство и нашата провинция“, Ярослав Качински, лидер на управляващата партия и вицепремиер, каза в началото на заседанието на кабинета.

„Нашите украински приятели трябва да разберат това“, каза той.

Но украинският премиер Денис Шмигал каза във вторник, че Киев обмисля правни действия относно забраната.

„Нямаме намерение да навредим на полските фермери... но в случай на нарушение на търговското законодателство в интерес на политически популизъм преди изборите, Украйна ще бъде принудена да се обърне към арбитража на СТО, за да получи обезщетение за нарушение на нормите на ГАТТ,“ каза той в социалните медии, имайки предвид Общото споразумение за митата и търговията.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР