Полша възнамерява да предостави на Украйна рота танкове Леопард, но

...
Полша възнамерява да предостави на Украйна рота танкове Леопард, но
Коментари Харесай

Полша обеща на Киев цяла рота немски танкове „Леопард“, Лондон също има такива планове

Полша има намерение да даде на Украйна рота танкове " Леопард ", само че ще го направи единствено дружно със своите съдружници.

" Една рота танкове " Леопард " ще бъде предадена като част от дейностите на обединението [съюзниците на Украйна]. Искаме това да бъде интернационална коалиция ", съобщи полският президент Анджей Дуда в Лвов след среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Танковата рота в полската войска се състои от 14 танка. Според открити източници Варшава разполага с общо близо 250 немски Leopard 2 от разнообразни модификации.

През последните дни европейската преса писа, че Полша и Франция търсят позволение от Германия като страна производител да предадат " Леопарди " на Украйна.

Досега съдружниците на Украйна не са й дали нито един танк западно произвеждане.

След срещата в Лвов Володимир Зеленски съобщи пред кореспонденти, че вижда " доста позитивни сигнали " във връзка с доставката на танкове и чака решения освен от Полша, само че и от други страни.

" Очакваме единно решение. [Само] една страна няма да може да ни помогне с танкове " Леопард ", тъй като ние се борим с хиляди съветски танкове [...] Не желая да посочвам съответни страни, само че през днешния ден чакаме още един позитивен сигнал от друга страна за доставка на съвременни танкове от западен вид ", сподели Зеленски.

" Мисля, че нашите сътрудници би трябвало да съжаляват на първо място за нашия народ, тъй като това е богатство и капацитет за победа в тази война, а не да съжаляват за това, че този или оня брой танкове ще бъдат трансферирани на нашата страна ", добави украинският президент.

Въпросният позитивен сигнал не закъсня - Обединеното кралство последва Полша в оповестяването на засилена военна поддръжка за Украйна.

От канцеларията на английския министър председател Риши Сунак обявиха, че Англия ще усили поддръжката си за Киев и ще даде на Украйна " военни технологии, които да оказват помощ за спечелването на войната ".

Говорител на Даунинг стрийт №10 съобщи, че Сунак е инструктирал министъра на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс да " работи с сътрудниците " за " по-нататъшни и по-бързи дейности в поддръжка на Украйна, в това число даване на танкове ".

Тази вест беше предшествана от изявления в западните медии, че в случай че Украйна не получи съвременни танкове, с които ВСУ да премине в нахлуване, войната ще спре, което е от изгода за Русия и може да докара до победа за Москва.

Засега главният проблем за Киев е даже не толкоз желанието на Запада да съобщи бронирана техника на Украйна, колкото броят на тези бойни машини - танковете " Леопард " са мощни машини, само че не са " чудодейно оръжие ", което не може да бъде изумено от съветската войска. Преди това командващият украинските въоръжени сили военачалник Залужни съобщи, че организирането на нахлуване в едно направление са нужни стотици танкове, напомня украинската преса.

Днес съветското министерство на защитата съобщи, че Соледар, за който от много време се водят яростни боеве, е блокиран от юг и от север. Това значи, че цялостното завладяване на града, оповестено през вчерашния ден от ръководителя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, не е доказано от Москва.

В сводката на Министерството на защитата на Русия се споделя, че въздушнодесантни войски са блокирали града, до момента в който Пригожин през вчерашния ден твърдеше, че там се борят единствено " вагнеровци ".

От своя страна Украйна твърди, че Соледар не е под съветски надзор. " Руснаците споделят, че е под техен надзор, само че това не е правилно ", съобщи представител на източната формация на ВСУ.

Заместник-министърът на защитата Анна Маляр написа, че " врагът се пробва да превземе града изцяло, само че не съумява ". Някои съветски канали в Telegram също пишат, че градът към момента не е изцяло високомерен и най-малко в северозападната му част ВСУ поддържа позициите си.

Руското министерство на защитата също по този начин заяви през днешния ден, че е завзето село Подгородное североизточно от Бахмут. Украйна не е удостоверила това. В утринния отчет на Генералния щаб на украинските въоръжени сили селището не се загатва.

От Подгородное води път на северозапад, който се насочва към шосето Бахмут-Славянск, една от главните снабдителни артерии на Бахмут. Очевидно това е пътят, който руснаците желаят да пресечен, атакувайки както Подгородное, по този начин и околните Благодатное и Красная гора.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР