Полша търси германска подкрепа за налагане на санкции от страна

...
Полша търси германска подкрепа за налагане на санкции от страна
Коментари Харесай

Полша: Германия да подкрепи санкциите срещу петролопровода Дружба”

Полша търси немска поддръжка за налагане на наказания от страна на Европейски Съюз на полско-германския сектор на петролопровода " Дружба ", с цел да може Варшава да се откаже от договорката за закупуване на съветски нефт през идната година, без да заплаща неустойки, оповестиха източници, осведомени с договарянията.

Източниците също по този начин обявиха, че страните са покрай съглашение. Полша ще координира морските доставки на нефт за Германия през Гданск и част от " Дружба ", с цел да улесни покупката от Полша на притежаваната от Русия рафинерия " Schwedt " в Германия.

Европейски Съюз се ангажира да спре да купува съветски нефт по морски пътища от 5 декември, само че " Дружба " понастоящем е освободена от наказания. Това съставлява проблем за полската рафинерия PKN Orlen (PKN.WA), която има дълготраен контракт за закупуване на съветски нефт по тръбопровода и ще би трябвало да заплати неустойки, в случай че скапе контракта.

Ако Европейски Съюз наложи наказания на " Дружба " - или най-малко на северната ѝ част, която доставя Полша и Германия - двете страни ще могат да се освободят от уговорките си за импорт на съветски нефт без наказания.

Южният сектор на петролопровода доставя Унгария, Словакия и Чешката република, които, за разлика от Полша и Германия, мъчно биха диверсифицирали вноса си на нефт.

Според източниците полското министерство на климата и немското министерство на стопанската система са на финалния стадий от диалозите по меморандум за съгласие по отношение на логистиката на петрола, който би могъл да отключи неруски потоци и да помогне на най-голямата полска рафинерия да осъществя интереса си към Schwedt.

Германия продължава да се ангажира да не употребява съветски нефт от 2023 година и работи по решение с Полша за обезпечаване на доставките на Schwedt, съобщи представител на министерството на стопанската система в Берлин. Изпълнението на уговорките на Полша и Германия да спрат да купуват съветски нефт изисква регулация на равнище Европейски Съюз и двете страни си сътрудничат за постигането ѝ, обявиха от полското министерство на климата.

Германия сложи Schwedt под шестмесечен попечителски контрол, като не пожела да национализира рафинерията, и търси способи да я доставя с нефт.

През пролетта Полша и Германия дадоха обещание да се опитат да прекратят вноса на съветски нефт през северния сектор на " Дружба " до края на годината, само че Orlen остава привързан с контракта си с съветската петролна и газова компания " Татнефт ".

Полската рафинерия е назначила доставки за " Дружба " за 2023 година, както е планувано в контракта, само че те ще спрат, в случай че тръбопроводът бъде обиден от наказания, сподели един от източниците.

Компанията към този момент е понижила зависимостта си от съветския нефт до 30% от потребностите си, като го е заменила с доставки от Саудитска Арабия и Норвегия, наред с други.

Контролът върху Schwedt, който също доставя Западна Полша, ще усили потенциала за пречистване на Orlen и контрола върху потоците от петрол и артикули от него в района с активи в Полша, Чешката република, Литва и Германия. /БГНЕС, Ройтерс
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР