Полша спира да доставя оръжия на Украйна заради спора със зърното

...
Един от най-верните съюзници на Украйна, Полша, обяви, че вече
Коментари Харесай

Един от най-верните съюзници на Украйна, Полша, обяви, че вече няма да доставя оръжия на страната като дипломатически спор за зърното ескалира.

Министър-председателят на нацията каза, че вместо това ще се съсредоточи върху въоръжаването си с по-модерни оръжия.

Ходът идва в момент, когато напрежението между двете нации нараства.

Във вторник Полша привика посланика на Украйна заради коментари, направени от президента Володимир Зеленски в ООН.

Той каза, че някои нации са симулирали солидарност с Украйна, което Варшава заклейми като „неоправдано по отношение на Полша, която подкрепя Украйна от първите дни на войната“.< /p>

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви решението повече да не доставя оръжия на Украйна в телевизионно обръщение в сряда след ден на бързо ескалиращо напрежение между двете страни над вноса на зърно.

Спорът за зърното започна след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, но затвори основните черноморски морски пътища и принуди Украйна да намери алтернативни сухопътни пътища .

Това от своя страна доведе до големи количества зърно, които се озоваха в Централна Европа.

Вследствие на това Европейският съюз временно забрани вноса на зърно в пет страни; България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, за да защитят местните фермери, които се страхуваха, че украинското зърно сваля цените на местно ниво.

Забраната приключи на 15 септември и ЕС избра да не я подновява, но Унгария, Словакия и Полша решиха да продължат да я прилагат.

Европейската комисия многократно е заявявала, че не зависи от отделните членове на ЕС да правят търговска политика за блока.

По-рано тази седмица Украйна заведе дела пред Световната търговска организация (СТО) срещу тези страни заради забраните, които според нея са нарушение на международните задължения.

Министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко каза, че "за нас е изключително важно да докажем, че отделните държави-членки не могат да забранят вноса на украински стоки".

Но Полша каза, че ще запази забраната в сила и „жалба пред СТО не ни прави впечатление“.

Въпреки забраната, трите страни заявиха, че ще позволят зърното да се транспортира през тях до други пазари.

Френският външен министър Катерина Колона каза в сряда, че проучване на ЕС разкрива, че украинският внос на зърно няма да осакати европейските фермери, и описа напрежението като „жалко“.< /p>

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР