Полша смята спирането на доставките на природен газ от страна

...
Полша смята спирането на доставките на природен газ от страна
Коментари Харесай

Полша: Спирането на газа е нарушение на договора |

Полша счита прекъсването на доставките на природен газ от страна на Русия за нарушение на Ямалския контракт, заяви ПАП, като цитира изказване на следената от страната „ Полска нефтодобивна и газова промишленост “ АД (PGNiG).

„ Едновремнно с това сдружението си резервира правото да предяви искания поради въпросното прекъсване на доставките на природен газ и ще се възползва за тази цел от всички полагащи й се договорни права, както и от произлизащите от закона. “ – споделят още от компанията.

Газовият поток от Русия към Полша спря още следобяд във вторник, а в 19.00 часа локално време „ Газпром “ публично уведоми полската страна за прекъсването на газа, считано от 27 април. Това трябваше да стане в 8.00 сутринта полско време, когато изтича т. н. „ договорно денонощие “, само че още два часа по-рано телевизионният канал TVN24 заяви, че газ в тръбата няма. Във вторник Варшава разгласи, че отхвърля да заплаща за газ в съветски рубли, какъвто беше ултиматумът на Москва, а пълномощникът на държавното управление по въпросите на енергетиката разяснява, че страната е приготвена за всевъзможни дейности на Русия.

„ Полша има нужните запаси както от газ, по този начин и от източници за доставка, които пазят нашата сигурност, защото от години дейно ставахме самостоятелни от Русия. Нашите складове са цялостни на 76 %. Няма да липсва газ в полските домове “ – съобщи министърът на климата и околната среда на Полша Анна Москва на конференция в постройката на министерството късно вечерта във вторник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР