Полша сключи днес с Южна Корея сделки за 3 милиарда

...
Полша сключи днес с Южна Корея сделки за 3 милиарда
Коментари Харесай

Полша се подсилва с бойни самолети от Южна Корея на стойност 3 милиарда долара

Полша подписа през днешния ден с Южна Корея покупко-продажби за 3 милиарда $ за закупуването на 48 корейски изтребителя ФА-50, съобщи Асошиейтед прес. Централноевропейската страна незабавно подхваща стъпки за увеличение на възпиращите и отбранителните си качества на фона на съветската инвазия в Украйна.

Миналия месец Полша и Южна Корея подписаха контракти, съгласно които европейската страна закупи танкове и гаубици от азиатската страна на стойност 5,8 милиарда щатски $. Днешните покупко-продажби са за закупуване на бойни и образователни самолети „ Файтинг фалкън “.

На церемонията за подписването, състояла се на военното летище в град Янув, покрай базата на военновъздушните сили в град Минск Мазовецки в Централна Полша, участваха президентът на Полша Анджей Дуда, който е и висш главнокомандващ, и високопоставеният представител на южнокорейското министерство на защитата Ум Дон-хуан.

Документите бяха подписани и предадени на южнокорейската страна от Мариуш Блашчак, вицепремиер на Полша и министър на защитата. „ Доскоро бяхме сътрудници. Сега можем да кажем, че сме съдружници “, сподели той по този мотив.

Според едно от споразуменията първите 12 самолета на стойност към 700 милиона $ би трябвало да бъдат доставени при започване на втората половина на идната година. Втората договорка за към 2,3 милиарда $ е за 36 самолета с механически и бойни характерности, посочени от Полша. Те би трябвало да бъдат доставени през 2025 - 2028 година

Леките двуместни самолети са създадени от „ Кория Еърспейс Индъстрийс “ взаимно с американската компания „ Локхийд Мартин “. Те са съвместими с създадените в Съединени американски щати изтребители Ф-16, с които са оборудвани военновъздушните сили на Полша, както и с контрактуваните Ф-35A.

Консервативното държавно управление на Полша подхваща стъпки за подсилване на въоръжените сили на страната членка на НАТО в отговор на съветската инвазия в Украйна. Полша, сходно на други европейски страни и Съединените щати, изпрати военна техника в Украйна. Варшава се стреми да размени част от това съоръжение, в това число с създадени в Съединени американски щати танкове „ Ейбрамс “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР