Полша ще увеличи значително разходите си за отбрана догодина до

...
Полша ще увеличи значително разходите си за отбрана догодина до
Коментари Харесай

Полша и Словакия ще увеличат разходите си за отбрана

Полша ще усили доста разноските си за защита следващата година до най-малко 3% от брутния си вътрешен артикул, а прилежаща Словакия също влага съществено във въоръжените си сили. Това оповестиха министър председателите на двете натовски членки Матеуш Моравецки и Едуард Хегер, представени от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. 

Двамата водачи участваха на многонационално военно обучение в Полша, където направиха поръчка за повишение на отбранителните си качества и на военното съдействие между тях предвид на войната в прилежаща Украйна. 

По думите на Моравецки следващата година държавното управление му ще похарчи над 100 милиарда злоти (21,4 милиарда долара), " а може би даже и 130 милиарда злоти (27,8 милиарда долара) " за осъвременяване на въоръжените си сили. Той разясни, че това ще се равнява на 3-4% от полския Брутният вътрешен продукт - което автоматизирано ще направи бюджета за защита на Полша един от най-големите измежду тези на 30-те членки на НАТО. Засега тя заделя за армията си малко над 2 на 100. 

" Най-добрата тактика е да сдържаш съперника със силата на личната си войска, както и посредством съдействие с другите страни ", сподели Моравецки. 

Словашкият му сътрудник Хегер съобщи, че държавното управление в Братислава " интензивно модернизира въоръжените си сили " и добави, че съветското нахлуване против Украйна е посочило нуждата от районно съдействие в региона на защитата. 

Моравецки и Хегер следиха маневри, в които участваха към 2000 полски, словашки, чешки, маджарски, американски и английски военнослужещи. Учението " Пума-22 " се състоя на полигона Нова Демба в Югоизточна Полша, на към 150 км от границата с Украйна. 

" Искаме да създадем мир и по тази причина желаеме да покажем, че разполагаме с задоволително сили за запазване на мира ", сподели Хегер. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР