Полша ще предаде на Украйна четири изтребителя МиГ-29 през следващите

...
Полша ще предаде на Украйна четири изтребителя МиГ-29 през следващите
Коментари Харесай

Първата страна от НАТО. Полша ще даде на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 до дни

Полша ще съобщи на Украйна четири изтребителя МиГ-29 през идващите дни. Това заяви президентът Анджей Дуда в четвъртък, представен от AP.

Той сподели, че страната му възнамерява да даде на Украйна общо 10 самолета МиГ-29. Така Полша ще стане първата страна от НАТО, която ще отговори позитивно на все по-належащите претенции на украинското държавно управление за изтребители.

" Най-напред, безусловно през идващите няколко дни, ще предадем четири изтребителя на Украйна в цялостна редовност ", сподели Дуда.

Останалите изтребители руско произвеждане се ревизират и приготвят сега, като ще бъдат доставени по-късно.

Президентът направи изказването по време на взаимна конференция във Варшава с чешкия си сътрудник Петр Павел .

В сряда представителят на полското държавно управление Пьотр Мюлер сподели, че някои други страни, които разполагат с МиГ-ове, също са ги дали обещание на Киев, само че не ги назова поименно. Дуда не сподели дали и други страни ще подхващат същия ход.

Правителството на Словакия също сподели няколко пъти, че ще изпрати на Украйна своите излезли от приложимост МиГ-ове.

Друга страна членка на НАТО, която има МиГ-29, е България . Българските Военновъздушни сили разчитат напълно на МиГ-29 за защита на въздушното пространство, само че поддръжката им става невъзможна, защото се прави от Русия.

Въпреки това президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов неведнъж споделят, че няма да дадат изтребителите. Министерството на защитата даже за 6 ремонтирани мотора на МиГ-29, което ще разреши употребата на изтребителите за още известно време.

Преди пълномащабното навлизане на Русия Украйна разполагаше с няколко десетки МиГ-29, които наследи при разпадането на Съветския съюз, само че не е ясно какъв брой от тях остават на въоръжение след повече от година бойни дейности.

Дуда сподели още, че полските военновъздушни сили ще заменят самолетите, които дават на Украйна, с изтребители FA-50 , създадени в Южна Корея, и с американски бойни самолети F-35 .

Полша към този момент подари танкове Леопард 2 на Украйна, както и десетки модернизицирани танкове Т-72.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР