Полша ще получи първият транш от средствата на ЕС по

...
Полша ще получи първият транш от средствата на ЕС по
Коментари Харесай

Полша ще получи първият транш по плана за възстановяване

„ Полша ще получи първият транш от средствата на Европейски Съюз по Националния проект за възобновяване на страната “, съобщи полският министър-председател Доналд Туск по време на взаимна конференция с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, заяви „ TVP World ”.


EK е подготвена да даде на Полша 5 милиарда евро под формата на авансово финансиране, т.е. като предплатено плащане; това ще помогне на страната да извърши работата си по декарбонизация и да се бори с изменението на климата.

През ноември 2023 година Европейска комисия разгласи, че е дала позитивна оценка на измененият народен проект за възобновяване (НПВ) на Полша. Измененията включваха, наред с други въпроси, спомагателни заеми в размер на 23 милиарда евро, поискани от тогавашния министър-председател Матеуш Моравецки. Това проправи пътя на Полша да получи авансово финансиране в размер на 5 милиарда евро.

Полската НПВ на стойност 59,8 милиарда евро се състои от заеми (34,5 милиарда евро) и безплатни средства (25,3 милиарда евро). Планът планува 55 промени и 56 вложения.

Ръководителят на Европейска комисия изрази удовлетворение и от самодейността на Полша за присъединение към Европейската прокуратура.

Тя съобщи, че това е чудесна вест както за полските жители, по този начин и за европейските сътрудници и жителите на Европа./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР