Полша ще мобилизира до 23 милиарда злоти (6,01 милиарда долара)

...
Полша ще мобилизира до 23 милиарда злоти (6,01 милиарда долара)
Коментари Харесай

С над 6 млрд. долара Полша се възстановява от наводненията

Полша ще активизира до 23 милиарда злоти (6,01 милиарда долара) - част от които от Европейския съюз, за ​​справяне с. Това разгласи министър-председателят Доналд Туск, представен от " Ройтерс ".

Най-драматичните наводнения от най-малко две десетилетия насам потопиха доста градове в югозападната част на страната, а държавното управление съобщи, че ще освободи средства от бюджета и ще употребява в напъните за възобновяване.

" Мащабът на тази помощ във връзка с облекчаването на наводненията и проекта, който приготвяме за възобновяване, както и европейските фондове - считаме, че ще можем да активизираме до 23 милиарда (злоти) ", уточни Туск на съвещание на държавното управление.
 Полша получава помощ от Европейски Съюз за справяне с следствията от наводненията
Полша получава помощ от Европейски Съюз за справяне с следствията от наводненията

Тя обаче може да не е задоволителна за покриване на вредите

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че 10 милиарда евро ще бъдат предоставени от кохезионните фондове на Европейски Съюз за справяне с наводненията в някои от 27-те страни членки на Европейски Съюз. Тя разясни, че някои от изискванията, които нормално се свързват с такива фондове, като съфинансиране от страните членки, ще бъдат анулирани, с цел да се форсира реакцията.

Около 5 милиарда евро от тези средства са планувани за Полша.

Фон дер Лайен означи, че парите от Фонда за взаимност на Европейски Съюз, който поддържа страните членки, наранени от естествени бедствия, ще бъдат употребявани за възобновяване на инфраструктурата.

Министърът на финансите Анджей Домански уточни, че 2 милиарда злоти ще бъдат заделени в бюджета за помощ при наводнения.

Министърът на фондовете и районното развиване Катаржина Пелчинска-Налец пък заяви, че 1,5 милиарда злоти от съществуващите фондове на Европейски Съюз на Полша ще бъдат пренасочени към реорганизация, а други 3,5 милиарда евентуално ще бъдат разпределени за създаване на насипи срещу наводнения, резервоари и язовири.
 Повече от 20 са жертвите на неприятното време в Централна Европа
Повече от 20 са жертвите на неприятното време в Централна Европа

Има оповестени за търсене хора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР