Полша ще изпрати на Украйна общо 14 изтребителя МиГ-29. Това

...
Полша ще изпрати на Украйна общо 14 изтребителя МиГ-29. Това
Коментари Харесай

Истински приятел. Полша изпраща на Украйна още 10 изтребителя МиГ-29

Полша ще изпрати на Украйна общо 14 изтребителя МиГ-29. Това заяви полският президент Анджей Дуда по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски във Варшава в сряда.

Полша беше първата страна от НАТО, която. Първоначално се съобщаваше за четири изтребителя МиГ-29. По думите на Анджей Дуда от сряда те към този момент са предадени на украинската войска.

“Сега даваме още четири МиГ-а, тъй че са общо осем ”, сподели Дуда по време на взаимна конференция със Зеленски в сряда. “Готови сме да дадем още шест, които сега приготвяме. Предполагаме, че могат да бъдат предадени скоро. ”

Володимир Зеленски, който за пръв път посещава Варшава от началото на войната, благодари на Полша за нейната “историческа ” помощ. Той добави, че Киев счита Варшава за един от най-близките си западни съдружници и за основен сътрудник в старания за възобновяване на Украйна след войната, която Русия стартира.

“Искам да ви благодаря, че сте наш мощен комшия, който не ни остави и няма да ни остави да паднем. Помагате ни, тъй като в случай че Украйна падне, знаем, че Русия няма да спре и ще отиде по-далеч ”, сподели Зеленски. “Ние считаме Полша за наш същински другар - освен сътрудник, а същински другар вечно. ”

“Ние сме безкомпромисни в тази война. Няма да се откажем от земята и свободата си. Няма да изоставим нито едно от нашите деца, които руснаците принудително депортираха в Руската федерация ”, сподели още украинският президент. “Няма да се откажем от независимостта на нашата страна. ”
 Зеленски получава Ордена на белия орел, най-високото отличие на Полша
По време на срещата във Варшава Дуда награди Зеленски с Ордена на белия орел, най-високото отличие на Полша. Украинският президент се срещна и с полския министър председател Матеуш Моравецки и дружно отдадоха респект на паметника на незнайния войник във Варшава.

От началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година Полша дава военна помощ на Киев. Варшава е измежду най-твърдите поддръжници на глобите против Русия в Европейския съюз (ЕС). Освен това Полша приюти към 1 милион украински бежанци от войната - най-вече от всички страни в Европейски Съюз.
 Володимир Зеленски и Матеуш Моравецки
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР