Полша ще гласува на 15 октомври на парламентарни избори, които

...
Полша ще гласува на 15 октомври на парламентарни избори, които
Коментари Харесай

Дълбоко поляризирана Полша се насочва към избори: Вашето просто ръководство за вота

Полша ще гласоподава на 15 октомври на парламентарни избори, които ще изпратят 460 депутати в Сейма, долната камара на Народното събрание.

Ожесточена акция, насочваща националистически-популистки сили против центристки редици, илюстрира надълбоко поляризирано общество, споделят анализатори.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла, полски режисьор: „ Омразата е най-важната част от държавната агитация “ Повече от демокрацията е заложена на карта в изборите в Словакия и Полша Антимигрантската изразителност господства в политиката в Полша преди вота през октомври Полша: Избори във време на счупени медии завършек на списъка

Бегачи и ездачи

Проучванията демонстрират, че пет субекта имат положителни шансове да преминат прага – 5 % за партиите, 8 % за изборните обединения – за влизане в Народното събрание.

В момента водеща с поддръжка от към 35 % е националистическата консервативна коалиция Обединена десница (ZP), която е доминирана от Закон и правдивост (PiS). Де факто партиен водач, пандизчията Ярослав Качински се надява да завоюва исторически трети мандат.

Щедрите обществени помощи за фамилии и пенсионери обезпечават на PiS мощна база, от която започва спорни промени на изборната система, съдилищата и медиите. Критиците я упрекват в демократично оттегляне, а опълчването на върховенството на закона с Европейски Съюз докара до заледяване на 100 милиарда евро (105,24 милиарда долара) средства, до момента в който ръководещата партия също е упреквана в корист с правата на бежанците и мигрантите, ЛГБТ и правата на дамите. < /p>

В противоположния ъгъл е центристката Гражданска коалиция (KO), водена от Доналд Туск , някогашен министър председател и ръководител на Европейския съвет. С наближаването на гласуването алиансът – построен, съгласно неговите членове, с цел да избави Полша от възходящия авторитаризъм на PiS и унищожаването на демокрацията – изоставаше с 5-6 %. [Изглежда, че Гражданската платформа (PO) е по-често срещана? (и сме го употребявали преди) Моля, обърнете внимание, че KO също се появява по-късно в обяснителя]

Либерално-консервативната коалиция " Трети път ", лявата коалиция Lewica и крайнодясната Конфедерация се състезават за третото място в анкетите с към 10 % и всички те могат да играят основна роля при образуването на идващото държавно управление.

Кои са главните проблеми на акцията?

PiS акцентира, че предлага непоклатимост, отбелязвайки, че е направил Полша през пандемията, съветската инвазия в Украйна и рецесията с разноските за живот по-добре от доста от нейните съседи.

Непосредствено преди изборите държавното управление увеличи в допълнение обществените помощи, пробвайки се да ускори поддръжката си измежду основния си по-възрастен и селски електорат. Въпреки че ентусиазмът на тази кохорта спадна на фона на високата инфлация, изказванието на PiS, че KO ще анулира тази великодушна поддръжка и ще увеличи възрастта за пенсиониране, им оставя дребна опция.

„ Много станаха подвластни от тази държавна поддръжка, тъй че този роман е доста ефикасен “, сподели доктор Яцек Кухарчик от основания във Варшава мозъчен концерн Institute of Public Affairs. „ Това всъщност е солиден избирателен рушвет. “

Туск от KO даде обещание да поправи връзките с Брюксел, да увеличи приходите и вложенията в образованието и опазването на здравето и дефинира гласуването като решаващо за правата на малцинствата и дамите.

Но позитивните послания на акцията са малцинство.

„ За PiS и KO акцията не е за продобиване на нови гласоподаватели, а за активизиране на техните поддръжници и демобилизиране на тези на техния противник “, допуска Ришард Лучин от полския мозъчен концерн Polityka Insight.

PiS се стреми да нарисува опозицията като опасност за Полша и нейните обичаи. В този роман Туск е сътрудник на Германия и Европейски Съюз, който ще продаде суверенитета на страната и ще употребява правата на ЛГБТ и дамите, с цел да събори полски фамилии.

„ Чий байрак носи Туск в сърцето си? “ Премиерът Матеуш Моравецки попита риторично на един протест.


Междувременно телевизионните клипове и брошури на KO слагат фокуса върху свадите с PiS и оферират връщане към „ нормалността “.

И защото PiS предизвести, че Туск и неговите господари желаят да наводнят Полша с мигранти, водачът на опозиционната партия се причисли към нея в улука, употребявайки антимигрантска изразителност, с цел да се опита да извлече максимума от абсурда с визи против пари които се развихриха през последните седмици.

В устрема си да оползотвори поляризацията, която ПиС уговори, Туск даде обещание на всеобщи антиправителствени манифестации, че няма да разреши на ПиС да ускори изолацията на Полша от западните сътрудници, а да хвърли в пандиза своите водачи „ за нарушение на закона и конституцията “.

Подозрението на западните сътрудници към PiS единствено нараства, защото партията се бори с предизвикването от страна на Конфедерацията.

Гледайки възходящата отмалялост от войната, държавното управление анулира предходната си твърда поддръжка за Украйна, блокирайки вноса на зърно, повдигайки исторически недоволства и спирайки доставките на оръжия.

„ PiS увеличи своята националистическа изразителност и политика, с цел да се конкурира с Конфедерацията “, споделя Кухарчик.

Свободни и почтени ли са изборите?

Управляващата партия е упрекната, че употребява държавния уред на Полша, с цел да наклони везните.

PiS провежда референдум за миграцията и други желани тематики, който да се организира дружно с изборите.

„ Това е механизъм за активизиране на електората на ПиС и провокиране на яд против опозицията “, съгласно юриста и деятел Кшищоф Издебски.

Референдумът разрешава на ръководещата партия да употребява средства от големите държавни компании в Полша, които са отвън границите на формалната предизборна акция.

Стартирането на комисия за следствие на съветското въздействие в политиката се преглежда като директна офанзива против Туск и е оспорено от Брюксел за „ нарушение на демократичните правила “.

Критиците също по този начин показват, че PiS е трансформирала изборната система посредством голям брой корекции, за които Европейският парламент изрази „ дълбока угриженост “.

Промените в изборната система са нараснали изборната мощ на гласоподавателите в селските региони, твърди Павел Марчевски от неправителствената организация на гражданското общество Фондация Батори.

Превземането на държавните медии от страна на PiS основава отразяване, мощно фокусирано върху ръководещата партия, прибавят критиците.

Какво споделят анкетите?

Тенденциите в социологическите изследвания сочат, че нито PiS, нито KO – намиращи се на 28-35 % – ще завоюват задоволително гласове, с цел да сформират държавно управление сами.

Шансовете на KO да смъкна ПиС евентуално ще зависят от това дали Третият път и Lewica ще влезе в Сейма, без което ще се бори да събере болшинство. Такава анти-PiS коалиция би съдържала някои поразителни политически разлики.

Някаква форма на съдействие с Конфедерацията или някои от нейните депутати наподобява най-вероятната алтернатива за PiS да доближи болшинство, макар че към момента може да е мъчно.

„ PiS-Confederation към момента е любимец за спечелването на множеството места “, сподели Стенли Бил, професор по полски проучвания в университета в Кеймбридж, „ Но каква форма – в случай че има такава – тяхното съдействие може да одобри, остава нестабилно. “

Следователно поляците може да са подготвени за припадък на неустойчивост или даже завръщане в урните идната пролет.

„ Най-вероятните резултати остават нежно държавно управление на малцинството или нови избори “, допуска Андриус ​​Турса от Teneo Intelligence.

Защо гласуването има значение?

Качински даде обещание да удвои своята „ промяна “ на демократичните институции в Полша, настоявайки, че „ този път никой няма да ни спре “. Това провокира безпокойствие, че PiS може да се бетонира на власт.

„ Ако ПиС завоюва трети мандат, тя ще упорства за още по-дълбоки промени в правосъдната и изборната система, които биха създали невероятно свалянето им от власт “, ​​предупреждава Кухарчик.

Такива проекти също биха задълбочили още повече антипатията сред Варшава и Брюксел, които след успеха на Робърт Фицо на изборите в Словакия ще бъдат внимателни, че победа на PiS би циментирала завръщането на Централна Европа към националистическия популизъм и в допълнение усложнила напъните за отбрана народна власт и поддръжка на Украйна.

Въпреки това, съюзът на нелибералните страни, за който мечтае Виктор Орбан, ще остане малко евентуален заради проруския метод на унгарския водач, който е в несъгласие с ястребовата позиция на PiS.

Партията отхвърля да желае излизане от Европейски Съюз, което е удостоверение за поддръжката на 90 % от популацията за участие. Освен това Варшава ще поддържа прозападна външна политика и напрежението с Украйна евентуално ще изчезне след вота.

Но надеждността на PiS като сътрудник и положителната воля, която твърдата поддръжка за Киев му завоюва в Европейски Съюз и НАТО, в този момент наподобяват под въпрос, споделят анализатори.

Очаква се държавно управление, ръководено от KO, да приближи Полша до западните сътрудници и Украйна и да укрепи демократичните институции. Опитът му обаче да унищожи основаната от PiS система ще се сблъска с съпротива от страна на бенефициентите, в това число висши чиновници в следени от страната компании и президента на PiS Анджей Дуда, чийто втори мандат продължава до 2025 година


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР